Hlavní obsah

Carpenter bude hrát Bacha na digitální varhany

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Taylor Cameron Carpenter patří k předním současným varhaníkům. Udivuje především skvělou technikou, která mu umožňuje zahrát i ta nejnáročnější díla. V rámci Strun podzimu se představí v neděli 25. října v karlínském Foru, kde bude hrát na digitální varhany v rámci šňůry International Touring Organ.

Foto: Struny podzimu

Taylor Cameron Carpenter

Článek

Drahý nástroj má umožnit hrát varhanní hudbu i v sálech, kde tento královský nástroj není. Digitální varhany použil už na své poslední nahrávce If You Could Read My Mind.

Čtyřiatřicetiletý Carpenter patří mezi zázračné děti. Hrát začal už ve čtyřech letech a v jedenácti už interpretoval Bachův Dobře temperovaný klavír. Už během středoškolských studií upravil pro varhany Mahlerovu 5. symfonii. První desku Notes From Underground natočil v roce 2005, o rok později následovala nahrávka Musorgského Obrázků z výstavy.

Jako první varhaník v historii byl v roce 2008 nominován na cenu Grammy za desku Revolutionary.

Na programu bude mít čtyři Bachova díla včetně Triové sonáty č. 3 d moll a Preludii a Fugu h moll. Zazní i předehra k Wagnerovým Mistrům pěvcům norimberským v úpravě pro varhany a dvě vlastní improvizace.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám