Hlavní obsah

Cannes: Zoufalí lidé dělají zoufalé věci

Právo, Věra Míšková,Cannes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když se člověk dívá na domácí film v zahraničí s mezinárodním publikem, intuitivně se snaží vycítit divácké reakce a drží českým filmařům palce, aby se líbil. Je-li to na filmovém festivalu, jakým je Cannes, platí to dvojnásob.

Foto: Reuters

Filmové Cannes

Článek

Na letošním zdejším filmovém trhu byla uvedena ve speciální projekci, určené hlavně zástupcům mezinárodních festivalů a obchodním zástupcům, kolekce ukázek ze tří českých a jednoho česko-slovenského koprodukčního filmu. Ty  jsou v současnosti ve fázi dokončování: režijní debut Miroslava Krobota Díra, rovněž debut My2 absolventky FAMU Slobodanky Radun, Místa Radima Špačka a povídkový film Děti Jaro Vojtka.

Z dvacetiminutových ukázek samozřejmě nelze soudit na kvality jednotlivých filmů, a nechci je vůbec předjímat, ale jeden velmi silný pocit jsem při tom společném sledování měla: Jak nás filmový svět vidí, co si o nás myslí? S postupujícím časem jsem totiž měla dojem, že se nedívám na ukázky, ale pořád na jeden film, a ten že se jmenuje Zoufalí lidé dělají zoufalé věci. A ještě přitom vypadají jako idioti. Že by to byl pocit příjemný, rozhodně tvrdit nemohu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám