Hlavní obsah

Cannes: Kdo tu koho cvičí?

Právo, Věra Míšková, Cannes

Odjakživa patří k dobrému tónu canneského i dalších velkých festivalů uvádět filmy, které přinášejí něco jiného než ty, které se běžně hrají v multiplexech.

Foto: Reuters

Filmové Cannes.

Článek

Někdy je to fajn, jindy se pod tím skrývá pseudointelektuálská nuda, jako například pod tříačtvrthodinovým filmem tureckého režiséra Ceylana s příznačným názvem Winter Sleep (Zimní spánek). Už za první hodinu závažné debaty o tom, proč hrdina píše do lokálních novin, film spolehlivě uspí většinu těch, kdo neodešli.

Přesto má u kritiky ve zdejších denících skoro nejlepší hodnocení, v domácím festivalovém Film Francais dokonce nejvyšší počet zlatých palmiček jako ocenění kvality. I to patří k věci.

Za povšimnutí ale stojí, že právě tomuto filmu se nedostalo gala uvedení v hlavním sále. Na ten večer organizátoři naplánovali na červený koberec animovaný snímek Jak vycvičit draka II.

Proč? Inu, protože postavičky namluvila Cate Blanchettová a další hvězdy, které zaplnily červený koberec a dováděly na něm s maketou draka. Fotografové a kameramani měli žně na schodech, snobi ve vedlejším kině.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám