Hlavní obsah

Brutal Assault ve znamení deathu a grindu

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po patnácté se letos koná festivalu Brutal Assault zaměřený na extrémní formy metalu. Během tří dnů dostane v Jaroměři velký prostor death metal a grind core. jednou z hlavních hvězd jsou Cannibal Corpse, ale přijedou i Napalm Death nebo Obituary.

Článek

Američtí Cannibal Corpse patří ke klasikům žánru, soubor vznikl už v roce 1988 a od vzniku se nezměnila rytmika tvořená bubeníkem Paulem Mazurkiewiczem a vynikajícím baskytaristou Alexem Websterem. Kapela nikdy nepřerušila činnost, ale od konce devadesátých let už vydává alba s tříletým odstupem. Posledním bylo loňské Evisceration Plague, lidé si však nejvíc pamatují Tomb Of Mutilated, která bylo zakázáno v některých zemích kvůli extrémním textům, jako byl Hammer Smashed Face. Jejich deska Vile se jako první deathmetalové album dostala do žebříčku dvou set nejprodávanějších desek podle Billboardu.

Ještě déle působí na scéně floridští Obituary, kteří vznikli v půlce osmdesátých let a jejichž jádro stále tvoří bratři Tardyové, zpěvák John a bubeník Donald. Původním členem je i kytarista Trevor Peres. Skupina se prosadila s alby Cause Of Death, které patří ke klíčovým v žánru, a The End Complete. V druhé půlce devadesátých let ale po desce Back From The Dead přerušila na osm let činnost. Zatím poslední deskou jsou loňské Darkest Days.

Deathu se věnují i američtí Dying Fetus nebo němečtí Necrophagist a čeští Hypnos.

K tomuto stylu však mají blízko i Napalm Death, kteří se prosadili koncem osmdesátých let s grindem a nabízeli extrémně krátké jen několika sekundové písně. V devadesátých letech se však přiblížili na Harmony Corruption deathmetalu a jeho prvky uplatňují v tvorbě stále, i když jsou nyní blížší grindcoru. Od ostatních se ale odlišují tím, že nezpívají o zombících a rozkládajících se mrtvolách, ale o reálném životě.

Foto: Karolina Zarzycká, Novinky

Cro-Mags

Festival však nabídne i velké množství hard coru, jak už bývá na Brutal Assault obvyklé. Mezi jiným přijedou Cro mags se svým spirituálním krsna sore nebo Agnostic Front. A nebudou chybět ani soubory, které se vymykají žánrovému zařazení, jako jsou obnovení Fear Factory, kteří zazářili na Sonisphere, nebo Meshuggah či technometaloví Voivod se svým futuristickým space thrashem.

Reklama

Výběr článků

Načítám