Hlavní obsah

Bruce Willis se vrací a mává vařečkou

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Divácky alespoň trochu úspěšné komedie nemohou, jak se zdá, zůstat bez pokračování. Každičký nápad je třeba vyždímat až na dno, a tak i slušný ohlas amerického filmu Můj soused zabiják přivedl na plátna - byť až pro čtyřech letech - znovu Bruce Willise v roli bývalého nájemného zabijáka Jimmyho Tulipána a Matthewa Perryho jako zmatkářského zubaře Oze.

Foto: Archiv, Právo

Film Můj soused zabiják 2 se snaží vytřískat z látky všechno až do mrtě.

Článek

Z někdejšího zabijáka je dnes ovšem hospodyňka se zástěrou, místo pistole se ohání po kuchyni vařečkou, a jestli ho něco dovede rozčílit, tak jedině fakt, že půvabná manželka Jill (Amanda Peetová) si dost necení jeho kulinářských výtvorů a pořád si jen stěžuje, že ještě nedokázala nikoho opravdu zabít.

Tenhle předčasný důchod si ale Jimmy užívá jedině díky kamarádovi Ozovi, zubaři, který kdysi falešným otiskem zubů umožnil prohlásit Jimmyho za mrtvého. Aby bylo ve "dvojce" o čem hrát, zazvoní u Jimmyho dveří jednoho dne Oz s dost špatnou zprávou: Jimmyho bývalou a Ozovu současnou (navíc těhotnou) manželku Cynthii (Natasha Henstridgeová) unesla mafie, s níž měli oba kamarádi kdysi jistou lapálii v Chicagu a boss Laszlo Gogolak nehodlá Jimmymu zapomenout, že se zasloužil o smrt jeho syna. Konflikt je tedy šťastně na světě, akční komedie, se může rozjet, ať se v ní pak děje cokoli.

Od té chvíle už Můj soused zabiják 2 vlastně jen poměrně lopotně pracuje s faktem, že Jimmy Tulipán na odpočinku neztratil nic ze svých někdejších mimořádných schopností elitního zabijáka, zatímco neohrabaný a poněkud ztřeštěný Oz "má na triku" zejména komediální rovinu filmu.

Nudné pokračování Jimmyho Tulipána

Scenáristou dvojky zůstal Mitchell Kapner, na režisérskou stoličku usedl namísto Jonathana Lynnea Howard Deutch. Kdo na ní ale seděl, je nakonec celkem dost jedno, protože Můj soused zabiják skutečně není ničím jiným než úpornou snahou vytřískat z látky všechno až do mrtě, což se v důsledku rovná jen rozmělnění, vedoucímu nevyhnutelně ke smrtelnému hříchu každé komedie, k nudě.

Ještě tak začátek, který uvádí hrdiny na scénu a rozehrává zápletku, je díky oněm čtyřem letům, které uplynuly od jedničky, přinejmenším pro ty, kdo si ji už příliš nepamatují nebo ji dokonce neviděli, místy celkem vtipný, přesněji řečeno, párkrát tu je čemu se zasmát. Ale jakmile si divák na postavy zvykne, nemají už čím zaujmout natož překvapit - děj filmu nejspíš takové ambice vůbec neměl. Při sledování neustálých variant téhož jde čím dál tím víc na nervy "maďarský" přízvuk přiblblých mafiánů stejně jako značně již toporná popletenost Oze. Bruce Willis ukáže nahé pozadí (jedna z téměř nezbytných filmových rekvizit současnosti), Amanda Peetová, která od jedničky poněkud přibrala díky například filmu Lepší pozdě nežli později na věhlasu, neukáže nic.

Suma sumárum, existují-li mezi dvojkami výjimky, potvrzující pravidlo, že jde jen o nastavovanou kaši, pak Můj soused zabiják 2 mezi ně rozhodně nepatří.

Můj soused zabiják 2, USA 2004

Režie: Howard Deutch, Scénář: Mitchell Kapner, George Gallo, Kamera: Neil Roach, Hrají: Bruce Willis, Matthew Perry, Amanda Peetová, Natasha Henstridgeová a další.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám