Hlavní obsah

Brno hostí bienále grafického designu

Už potřiadvacáté se Brno stává centrem mezinárodního grafického designu. Ve všech výstavních prostorách Moravské galerie najdou do 19. října zájemci řadu výstav, které se letos týkají ilustrací a písma v knihách, časopisech, novinách a v digitálních médiích.

Foto: Repro katalog, Právo

Petra Černe Oven: Jaz pa berem. Piktogramy čítanky pro děti, z expozice brněnského bienále.

Článek

Mezinárodní bienále grafického designu bylo v Brně založeno roku 1963 a je nejstarší přehlídkou tohoto druhu na světě.

Hlavní výstavní akcí je soutěžní expozice, do které se letos přihlásilo téměř 400 grafiků s více než 1600 exponáty. Porota z nich vybrala více než 600 děl od 162 autorů z 27 zemí světa. Největší zájem o soutěžní přehlídku měli již tradičně umělci z České republiky, Japonska a Německa.

Velkou cenu 23. ročníku Mezinárodního bienále grafického designu Brno získala za soubor publikací výtvarnice Kasia Korczaková z Nizozemska. Další ceny putují do Velké Británie, Mexika a Rakouska. Cenu za tvorbu písma získal Čech Tomáš Brousil.

Od Adolfa Loose k dnešku

Druhou hlavní akcí je výstava Brno Echo: Ornament a zločin od Adolfa Loose k dnešku, kterou připravil Američan Abbott Miller, grafický designér a teoretik, partner newyorského designérského studia Pentagram a editor časopisu 2wice. Podle autora výstava zkoumá specifický typ ornamentu – soustředné linie, které tvoří formu výtvarného vyjádření spojující grafiku slavných uměleckých dílen Wiener Werkstätte s pop-artem či současným retro-futurismem, evokujícím 60. a 70. léta 20. století.

Vše pak doplňuje sedm dalších výstav, které mimo jiné nabízejí profil tvorby Fumia Tachibany, předního japonského designéra a držitele Velké ceny Bienále Brno 2004. O vizuální styl letošního brněnského bienále se letos postaral Petr Štěpán ze Studia Najbrt.

Akce je podpořena organizací Icograda (International Council of Graphic Design Associations) a Ministerstvem kultury ČR. Vystavené práce ze soutěžní přehlídky se natrvalo stanou součástí sbírky grafického designu Moravské galerie v Brně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám