Hlavní obsah

Britney Spears roste, Kylie Minogue stagnuje

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dvě slavné zpěvačky vydaly nová alba takřka současně. Britney Spears je méně zkušená, nicméně novinka In The Zone byla očekávána s velkým napětím. Kylie Minogue měla na desce Body Language potvrdit stálost formy. Překvapily obě, ale každá jinak.

Foto: Mgr. Jaroslav Hodrment

uzavírka silnice - v Příbrami nic neobvyklého, ilustrační foto

Článek

Nevtíravost jako cíl

Britney Spears se nedávno "prolíbala" až k Madonně a jejímu neutuchajícímu přátelství. Na desce to vyústilo v úvodní duet Me Against The Music, který průrvu do světa na první poslech neudělá. Není ale vtíravý, což se později ukázalo být záměrem celého alba. Zpěvačka si vzala k ruce bystré hudební inženýry se schopností podsouvat nepříjemným moderním chemickým studiovým zvukům živelný tep i lidi s darem pohybovat se v taneční branži jako rybky ve vodě. Výsledkem je její dosud nejlepší deska.

Nečekejme ale příchod hvězdy první velikosti: dopad písniček se neměří počtem skandálů. Britney Spears se ale každopádně zlepšila jako zpěvačka. Její hlas se zdá být mnohem ohebnější. Pouští se do zapeklitých melodických postupů, nechce být v písních za každou cenu středem pozornosti a pro větší sílu si zaběhla k pomocným vokalistkám. Sluší jí písničková přirozenost šlehnutá tanečním oparem. Jakmile se totiž škrábe k hip-hopové komunitě, dostane políček přes naleštěnou papulu, neboť k ní nepatří. Vyplatilo se jí držet svého kopýtka. Zůstaňme nadále v klidu u země. Zázrak se nekoná: jen jedna dychtivá holčina učinila v hudební škole krůček do dalšího ročníku a odpoutala se od propadliště zapomenutých.

Odcizený pop dance

Zkušená australská sedmikráska Kylie Minogue vydává novinku Body Language a už to tolik neprožívá. Děje se patnáct let po emisi jejího debutu.

V minulosti propadala taneční scéně a neobešla ji ani tentokrát. Byla při tom trochu neopatrná: až moc je cítit, že se ona i její tvůrčí tým zvysoka vyflákly na zvukovou stránku desky.

Je totiž příliš jednoduchá. Při zpěvaččiných ambicích bylo lze očekávat, že bude mít tendenci popově taneční scénu posunout. Ona se ale dostala pouze ke karikatuře, deska přešlapuje na místě a v mnoha úsecích smrtelně unavuje.

Ano, její začátek vydechne čerstvostí. Úspěšný singl Slow příjemně tepe, je rytmicky načechraný a střední hlasová poloha v něm vokalistce svědčí. Další tři skladby jsou taktéž pečlivě ošetřené, nabízejí nápadité spektrum zvuků, jež dává zapomenout na to, že je kompletní nahrávka až hanebně syntetická. Pak ale došlo střelivo.

Kylie se v dalších okamžicích uzavřela sama do sebe, odcizila se a nad svůj solidně vybavený hlas pustila hudební výkřiky do tmy. Odtud padl stín na celou kolekci, protože u ní více než kdekoli jinde platí, že konec špatný, všechno špatné.

Popové soukolí je nemilosrdné. Je schopno semlít i ikonu velikosti Kylie Minogue. Co na tom, že ona se popu už nějakou dobu snaží udávat (trochu marně) rytmus? Je to jenom byznys. Chlad Body Laguage by měli poznat i nejskalnější věrní.

Britney Spears: In The Zone

BMG, 53:55

Další dámská alba

Kromě novinek Britney Spears a Kylie Minogue se na trh dostala i nová alba opravdu vynikajících zpěvaček.

Cyndi Lauper už prodala přes jedenáct miliónů desek a vypadá to, že se k nim v brzké době přidají statisíce dalších. Novinka At Last je kolekcí evergreenů se soulovým a swingovým nádechem.

Celine Dion se na novém, francouzsky nazpívaném albu 1 fille & 4 types, obklopila třemi rozdílnými autory hudby. Posílena o hosty Rickyho Martina či Charlese Aznavoura se prošla zákrutami západoevropské populární hudby a nahrála desku opředenou jemnými, skoro až svátečními náladami.

Silné okamžiky zpěvačky Tori Amos jsou vyryty na novém albu Tales Of A Librarian. Na vybraných písničkách dokazuje, jak originální zpěvačkou je. Rozpoznatelná, příjemná a současně vnitřně žhavá. Tep jejich skladeb nelze spatřit, ovšem jeho přítomnost cítit je.

Nadcházející sváteční chvíle navozuje sbírka Whitney Houston One Wish, The Holiday Album. Je na ní několik tradicionálů i vánočních písniček. Jsou zazpívány s obrovským soulovým nábojem.

Mladičká Avril Lavigne představuje na minialbu My World koncertní verze svých úspěšných písniček z loňského roku a k tomu přidává DVD s pěti videoklipy. 

jaš

Kylie Minogue: Body Language

EMI, 47:49

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám