Hlavní obsah

Brendan Perry v Ostravě kvůli dešti nezazpíval

Právo, Aleš Honus
Ostrava

Bývalý člen Dead Can Dance, zpěvák Brendan Perry, na festivalu Colours Of Ostrava v sobotu nevystoupil kvůli dešti. Náhradní termín se nenašel. Publikum nejvíce lákalo vystoupení obnovených irských The Cranberries.

Foto: Aleš Honus, Právo

Zpěvačka skupiny Cranberries Dolores O´Riordan

Článek

Mnozí návštěvníci přijeli do Ostravy právě kvůli Brendanovi Perrymu, který tvořil půlku kultovních Dead Can Dance. Když byly všechny nástroje na pódiu na Černé louce ozvučeny, moderátor z pódia oznámil šokující zprávu, že zpěvák, jenž měl program na této scéně uzavírat, bohužel nevystoupí.

Ukázalo se totiž, že kvůli silnému lijáku navlhly kabely, takže hrozily elektrické výboje a hudebníci by nemuseli být v bezpečí. „Protože Brendan Perry musel odjet na další koncert do Polska, nebylo možné domluvit vystoupení v náhradním čase v neděli. Slíbil nám ale, že se na Colours příští rok vrátí,“ uvedl mluvčí festivalu Jiří Sedlák.

Cranberries nezklamali, ani nepřekvapili

The Cranberries, kteří spolu znovu vyrazili na pódia po sedmileté přestávce, byli rozhodně z hlediska většinového posluchače nejvýraznějším bodem sobotní dramaturgie. Před jejich koncertem se přes areál neodvratně přehnala prudká bouřka s vydatným lijákem a pořadatelé museli vypnout elektřinu na všech venkovních pódiích. Déšť se ale naštěstí rychle přehnal a program pak na venkovních scénách probíhal s půlhodinovým zpožděním.

Foto: Aleš Honus, Právo

Zpěvačka skupiny Cranberries Dolores O´Riordan

Když na pódium přišli členové Cranberries se zpěvačkou Dolores O´Riordan, mraky už se notně protrhaly. Od úvodních tónů koncertu bylo jasné, že kapela si svůj velký comeback opravdu užívá. Během hodinového uvolněného vystoupení zahrála průřez všemi pěti alby. Největší ohlas pochopitelně vzbudily nejstarší písně, především Linger, Dreams, Ode To My Family a Zombie – všechny refrény fanoušci v kotli částečně odezpívali namísto Dolores.

Koncert Cranberries byl sice pro mnohé vrchol celého festivalu, na druhé straně si je ale nutné přiznat, že skupina sice nezklamala očekávání, ale ve srovnání s ostatními festivalovými koncerty nijak neohromila a její koncert rozhodně nebyl takovým zásahem, jako hypnotizující vystoupení rockových Porcupine Tree o den dříve.

Foto: Aleš Honus, Právo

Zimbabwská skupina Mookomba

Další  vrcholy

Po koncertu Cranberries většina návštěvníků zamířila na Černou louku, kde vystupovaly zřejmě největší hvězdy fajnšmekrovského labelu Ninja Tune – norská kapela Jaga Jazzist. Devítičlenný ansámbl dokázal, proč se řadí k tomu nejlepšímu, co ve světě vzniká v oblasti fúze elektronické taneční scény s jazzovými postupy.

V závěru jejich koncertu se před půlnocí opět rozpršelo a festivalové publikum viditelně prořídlo. Kdo chtěl, mohl ještě na hlavní scéně zmoknout při vystoupení Afro Celt Sound System anebo se mohl před deštěm schovat na New York City Stage, kde koncertoval vynikající baskytarista Fernando Saunders, spoluhráč Lou Reeda, Erica Claptona či Mariane Faithfull.

Foto: Aleš Honus, Právo

Inuitská zpěvačka Nive Nielsenová

Velmi příjemným překvapením bylo křehké odpolední vystoupení grónské písničkářky Nive Nielsenové. Něžné melodie s roztomile nesmělým hláskem inuitské zpěvačky kontrastovaly s psychedelickým zvukem poloakustické kapely, místy znějící temně jako The Bad Seeds.

O nádherný zážitek se postarala také kapela Mokoomba ze Zimbabwe se svým rytmickým a prosluněným afrobeatem.

Festival v neděli pokračuje čtvrtým posledním dnem. Programu budou večer vládnout především písničkářka Regina Spektor a také rockový veterán Iggy Pop.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám