Hlavní obsah

Brainstorm vystoupí před Rolling Stones

Novinky, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lotyšská skupina Brainstorm, která v neděli bude na pražské Letné předskakovat Rolling Stones, není pro českého posluchače žádnou neznámou. Před dvěma lety vyšlo i u nás album Online, které částečně vydláždilo anglicky zpívající kapele ovlivněné milou ostrovní britpopovou vlnou cestu do světa.

Článek

Lotyši se nejdříve stali miláčky hudebních příznivců v Polsku, posléze jejich zvuk putoval hlouběji do západní Evropy a nakonec se jim loni podařilo projet starý kontinent po boku irských The Cranberries a zastavit se přitom v Praze. V prosinci se navíc představili na českém miniturné spolu se skupinou Kryštof.

V poslední červnový den vydali nové album s názvem Adaybeforetomorrow. V pětičlenné sestavě nahráli logické pokračování předešlé desky a nabídli definici vlastního přirozeného vývoje. Zatímco tehdy byli příliš ušlápnutí a angličtina v textech evokovala prvních pět lekcí kurzu pro samouky, tentokrát se více rozmáchli.

Už se nesoustředili pouze na to okopírovat tu nejprůměrnější britskou zasmušilou skupinu. Dostali se hlouběji a přidali vlastní názor. V písních A Day Before Tomorrow a Gala Komma je dokonce slyšet folklórní nápěv - jako perličku z východu. Lotyši se jinak do svižných kousků pouštějí neradi. Vyhovuje jim střední tempo, jsou to odměření romantici.

Desku nahrávali v Německu, Dánsku i doma a dokončili ji ve slavném studiu Abbey Road v Londýně. Zvuk je vyvážený. Slabinou zůstal jen poměrně nevýrazný a leckdy sám se sebou se trochu trápící vokál Reynarda Cowpera. To, že je kolekce víceméně komorní, je dáno filozofií skupiny. V písních My Daddy Is Talking To Me i zahajující Tonight We´ll Dance dokazuje, že za to umí vzít. A naživo to bude ještě zajímavější - to je zkušenost z loňska.

Brainstorm: Adaybeforetomorrow, EMI, 48:30

Reklama

Související články

Olympic budou předkapelou Rolling Stones

Skupina Olympic bude v neděli předkapelou pražského koncertu Rolling Stones a zpěvák Petr Janda říká: Dokázali, že jsou nejslavnější rock"n"rollová kapela...

Rolling Stones změní život Prahy

Největší letošní koncertní událost, vystoupení Rolling Stones, ovlivní život stověžaté matičky měst. Legendární soubor totiž v neděli 27. července nebude hrát...

Výběr článků

Načítám