Hlavní obsah

Božská Marilyn bude k vidění na výstavě a také v kinech

Právo, Věra Míšková

Jako doprovodný program k výstavě Marilyn, která právě začíná v Jízdárně Pražského hradu a představuje filmovou, módní a sexy ikonu padesátých let minulého století Marylin Monroe, uvádí distribuční společnost Aerofilms ve vybraných kinech přehlídku tří digitálně restaurovaných filmových klenotů s božskou MM: Někdo to rád horké, Páni mají radši blondýnky a Slaměný vdovec.

Foto: Aerofilms

Marilyn Monroe a Tom Ewell v klasické komedii Billyho Wildera Slaměný vdovec

Článek

Jedna z nejlepších a nejslavnějších komedií všech dob, Někdo to rád horké režiséra Billyho Wildera, vznikla v roce 1959. Příběh dvou muzikantů z Chicaga, kteří mají dobrý důvod k ženskému převleku a do vlaku na Floridu nastoupí jako nové členky dívčí kapely, se stal už dávno klasikou a slova „nikdo není dokonalý“ zlidověla snad po celém světě.

S Marilyn Monroe zacházet jako s hvězdou...                     Darryl F. Zanuck, producent

Přitom nechybělo mnoho a film s neodolatelnými Jackem Lemmonem a Tonym Curtisem se točil bez Marilyn.

Z tmavovlásky blondýnou

V roce 1959 už byla slavná a když jí Wilder poslal scénář, rozčílila se: „Už jsem hrála hodně pitomé blondýny, ale takhle pitomou ještě ne. Proč bych neměla poznat, že jsou to chlapi? Tohle dělat nebudu. Nikdy!“ křičela prý na svého tehdejšího manžela, dramatika Arthura Millera. Trvalo hodně dlouho, než ji s Wilderem přesvědčili. Naštěstí, protože ani po půl století si nelze představit jinou filmovou Sugar než právě ji. A mimochodem její růžovobílý korzet z tohoto filmu byl v roce 2006 vydražen v londýnské aukční síni Bonhams za téměř 322 tisíc korun.

Nestárnoucí je také o šest let starší komedie Howarda Hawkse Páni mají radši blondýnky o prototypu okouzlující sexuální bohyně s plavou hřívou, která si omotává kolem prstů srdce mnoha mužů. Děj se točí kolem dvou kabaretních umělkyň, z nichž Lorelei se chce vdát za bohatého muže, „aby měla čas na lásku“, zatímco moudrá a v lásce skeptická Dorothy v podání Jane Russellové ochraňuje svou přítelkyni před nepříjemnými důsledky této teorie.

Marilyn Monroe, jíž byla Lorelei šita na míru, přitom byla pár let předtím, ještě jako Norma Jeane, dělnice v továrně Radioplane, tmavovlasá. Jenže právě tam jednoho dne vstoupil vojenský fotograf David Conover a změnil její život. Z dělnice se stala modelka, a když dostala na jaře 1946 nabídku fotit reklamy na šampon, byla jediná podmínka: světlé vlasy.

Sukně nad rameny

Až po čase ale přišel den, kdy se z bezvědomí po letecké havárii probral producent, slavný aviatik a miliardář Howard Hughes. Zrak mu padl na obálku jednoho časopisu, okamžitě začal jednat a za pár dní byla podepsána smlouva mezi 20th Century Fox a dívkou s novým jménem Marilyn Monroe.

Její kariéra pak sice stoupala jen zvolna, nicméně už v roce 1951 vydal producent Darryl F. Zanuck příkaz: „S Marilyn Monroe zacházet jako s hvězdou.“

Hvězda se také skutečně zrodila a natočila mimo jiné jeden z nejproslulejších záběrů filmových dějin: snímek, na němž proud vzduchu z podzemní dráhy zvedá MM sukni až nad ramena, je z filmu Slaměný vdovec, jako fotografie obletěl celý svět a dodnes je mnohými (marně) napodobován.

Někdo to rád znovu - a v dokonalé podobě

Někdo to rád horké

USA 1959

Režie: Billy Wilder, hrají: George Raft, Marilyn Monroe, Jack Lemmon, Tony Curtis a další.

Páni mají radši blondýnky

USA 1953

Režie: Howard Hawks, hrají: Jane Russellová, Elliott Reid, Marilyn Monroe a další.

Slaměný vdovec

USA 1955

Režie: Billy Wilder, hrají: Marilyn Monroe, Tom Ewell, Evelyn Keyesová a další.

Režie: Billy Wilder, hrají: Marilyn Monroe, Tom Ewell, Evelyn Keyesová a další.

V této další klasické komedii Billyho Wildera Monroe září v roli sexy herečky, která se nastěhuje nad byt ženatého muže. Když jeho manželka odjede se synem na prázdniny, dívčino flirtování podrobí Richardův manželský slib zatěžkávací zkoušce.

V této další klasické komedii Billyho Wildera Monroe září v roli sexy herečky, která se nastěhuje nad byt ženatého muže. Když jeho manželka odjede se synem na prázdniny, dívčino flirtování podrobí Richardův manželský slib zatěžkávací zkoušce.

Reklama

Výběr článků

Načítám