Hlavní obsah

Bouře na Pražském hradu odolala větru i dešti

Právo, Radmila Hrdinová
PRAHA

Letním shakespearovským slavnostem na Pražském hradu letos počasí zatím příliš nepřeje, přesto se podle mluvčí Magdalény Bičíkové dosud podařilo odehrát téměř všechna představení Shakespearovy Bouře. "Přestože tento způsob léta byl posud pro otevřené scény opravdu poněkud nešťastný, v Praze jsme ze sedmadvaceti představení Bouře kvůli dešti nehráli pouze jednou," řekla na dotaz Práva Bičíková.

Článek

Od soboty 7. července se představení Letních shakespearovských slavností rozšířila i na novou scénu na nádvoří Lichtenštejnského paláce na Malostranském náměstí. Uvádí se zde Kupec benátský s Boleslavem Polívkou v roli židovského lichváře Shylocka.

"Na této scéně mají momentálně největší starosti naši zvukaři: při takto proměnlivém počasí se totiž ozvučení jen velmi obtížně nastavuje. Všichni se proto těšíme na příští týden, kdy má být předpověď už zase dobrá," uvedla k otevření nové scény Bičíková.

Podle jejích slov ale rozhodně nemají diváci při pohledu na zamračené nebe propadat pesimismu: "Naše představení se nikdy neruší předem a přeháňky v jedné části Prahy neznamenají, že nutně proprší i večerní představení na Pražském hradu a Malé Straně - proto doporučujeme všem divákům se zakoupenými lístky přijít: jinak jim totiž jejich vstupenky mohou celkem zbytečně propadnout." Podrobné informace, za jakých podmínek lze lístky vyměnit nebo vrátit, najdou zájemci na www.shakespare.cz.

Shakespeare i na Slovensku

Počasí ovlivnilo i představení Snu noci svatojánské, které se v česko-slovenském obsazení hraje letos na Bratislavském hradu. "Silná vichřice, při níž uhodilo i do bratislavské radnice, způsobila, že jsme museli zrušit představení 2. července. Ale doufáme, že se už vracejí horké letní dny," řekla Právu mluvčí slovenské části LSS Janka Zednikovičová. Letní shakespearovské slavnosti se letos poprvé objeví i v Košicích. Ve dnech 23.-25. července zde bude uvedena inscenace Snu noci svatojánské.

"S nápadem přenést festival na východ přišel spoluproducent a generální partner LSS Česká pojišťovna-Slovensko. Poté, co před dvěma lety přinesla dvě představení Krále Leara na Spišském hradu nezapomenutelný zážitek, rozhodli jsme se letos zkusit to se Snem noci svatojánské v prostoru Dolní brány v Košicích na Hlavní ulici," řekla Janka Zednikovičová.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám