Hlavní obsah

Bono se nakonec omluvil za desku U2, která se stáhla automaticky všem

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Frontman U2 Bono nakonec lituje, že odstartoval monstrózní akci, kdy ve spolupráci s iTunes vnutili nové album irské skupiny nazvané Songs of Innocence všem uživatelům, kteří byli online. Prostě se jim zařadilo zdarma do jejich digitálních knihoven, aniž by cokoliv udělali.

Foto: Profimedia.cz

Bono ze skupiny U2

Článek

V tomto postupu byla podle něj “kapka megalománie, ale i troška stědrosti“. Jednomu uživateli na Facebooku, který se rozčiloval, že mu písničky vnutili na jeho přístroj, odpověděl: „Oops, je mi to líto.“

„Trochu jsme se nechali unést. Umělci k tomu mají sklony. Kapka megalománie, trochu štědrosti, maličko sebepropagace a hluboké obavy, že ty písně, do kterých jsme nalili náš život, možná nebudou poslouchány,“ vysvětlil Bono.

Album se objevilo na přístrojích asi 500 miliónů lidí. Údajně si ho pak v digitální formě koupilo 5 procent z nich. Fyzicky vyšlo na CD teprve tento týden, takže údaje o prodejích nejsou k dispozici.

Předešlé album No Line on the Horizon vyšlo před pěti lety a mělo velký komerční úspěch. Celkově se prodalo asi 5 miliónů kopií, což je na dnešní dobu téměř zázrak.

Hudba zdarma je dvousečná zbraň

Foto: Aleš Honus, Právo

Iggy Pop vystoupil na devátém ročníku festivalu Colours of Ostrava.

Nezvyklý krok U2 kritizovala řada lidí včetně Iggyho Popa nebo asociace prodejců hudby. Vývoj v minulých letech ukázal, že dávání hudby na internet hodně pomáhá mladým začínajícím kapelám, skutečně díky tomu prodají více desek a lístků na koncerty. U známějších skupin se ale neprokázalo ani výrazné zvýšení prodeje fyzických CD, ani snížení. Na prodejích se podílí příliš mnoho různých faktorů a před U2 také nikdo nezkusil tak drzé vnucování desky všem.

Prodejci hudby se každopádně zlobili a tvrdili, že starší alba U2 si nyní skoro nikdo nekupuje. Předseda jejich asociace Paul Quirk řekl: „Tohle prokazuje správnost našeho názoru, že rozdávání stovek miliónů alb prostě devalvuje hudbu, a tím riskujeme, že ztratíme přízeň 60 % populace, která není zákazníky iTunes. Jestli má být jedním z argumentů tohoto kousku zvednutí prodeje starších desek U2, tak zatím se to jeví jako katastrofální chyba.”

Quirk dodal, že je to od U2 v jistém smyslu sobecké chování. Když největší komerční popové hvězdy dají své album zdarma, málokdo bude mít chuť koupit si za dvě nebo tři stovky album nové skupiny.

Reklama

Výběr článků

Načítám