Hlavní obsah

Bolek Polívka je zase lichvářem Shylockem

Právo, Jiří P. Kříž
PRAHA

O Letní shakespearovské slavnosti, kde účinkují slavní herci jako Jan Tříska či Bolek Polívka, je nebývalý zájem. Organizátoři otevřeli nové obří hlediště na nádvoří Lichtenštejnského paláce na Malostranském náměstí.

Článek

Uvádějí tam dvě nejstarší inscenace slavností - do 21. července Kupec benátský režiséra Romana Poláka a Večer tříkrálový Viktora Polesného, kde účinkují Jiří Langmajer či Linda Rybová. Toto představení diváci uvidí od 23. července až do 7. srpna.

Dva škaredí chlapi

Kupec benátský baví už třetí sezónu a nic neztrácí z kouzla, které mu svéhlavě současným výkladem vtiskl Polák. Je v něm akcentován osud lichváře Shylocka, jeho přítele Tubala a dcery Jessiky.

V dialozích obou Židů explodují a excelují Boleslav Polívka a Jan Přeučil. Někdy jdou v hraní se slovy i za tradičně brilantní překlad Martina Hilského: "Volat bez svolení je svévole, vole!" vece Shylock Polívka.

I ortodoxní zpochybňovači Shakespearova obrazu židovství musí přijmout groteskní nadsázku, která zdobí Polákův inscenační kousek. Přesvědčit se o tom můžete ještě do soboty. Pak se Kupec stěhuje na brněnský Špilberk, kde se bude hrát od 23. července.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám