Hlavní obsah

Bohemia Jazz Fest odstartoval na Staroměstském náměstí v Praze

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Praze na Staroměstském náměstí začal v pondělí v podvečer třináctý ročník hudebního Bohemia Jazz Festu. Na pódiu, k němuž byl pro diváky vstup zdarma, se vystřídali rakouská zpěvačka Soia, Martina Bárta a Marcus Gartschock v česko-německém projektu Scotch & Soda a italský Enrico Rava New 4et. Na stejném místě se bude hrát i v úterý.

Foto: Petr Horník, Právo

Festival zahájila Rakušanka Soia Hagen s kapelou.

Článek

Během úvodního dne festivalu obdržel Jan Mazura cenu Ochranného svazu autorského za nejlepší jazzovou skladbu autora do 35 let. Enrico Rava potom získal ocenění Bohemia Jazz Award za celoživotní přínos jazzu.

„Téměř osmdesátiletý Rava je jedním z největších jazzmanů Evropy. Žil deset let v Americe a nahrává od roku 1975 pro vydavatelství ECM. Je to velice vitální člověk a jsem moc rád, že jsem mu mohl předat cenu,“ řekl zakladatel festivalu, jazzový kytarista Rudy Linka.

Foto: Petr Horník, Právo

Duší festivalu je Rudy Linka.

Festival se následně přesune do dalších českých měst. Již 11. července se uskuteční v Plzni, o den později v Liberci, 14. července v Domažlicích, 15. července v Táboře a 16. a 17. července v Brně.

Mezi dalšími účinkujícími budou například PHS Jazz Quartet, House of Waters, Leo Betzl Trio, Mike Stern/Randy Brecker Band, Adam Tvrdy Trio, Bryan Carter & The Young Swangers nebo Bill Frisell.

Foto: Petr Horník, Právo

Martina Bárta a Marcus Gartschock v česko-německém projektu Scotch & Soda.

Bohemia Jazz Fest je jedním z největších letních jazzových festivalů v Evropě. Byl založen v roce 2005 jazzovým kytaristou Rudy Linkou. Jeho cílem bylo zpopularizovat špičkový jazz v Česku. Od té doby vždy v červenci organizuje putovní přehlídku na náměstí vybraných měst v naší zemi a zve opravdu vynikající hudebníky.

Festival se dostal mezi nejvyhledávanější akce v letním jazzovém programu v celoevropském měřítku. V posledních ročnících se jejich počet vyšplhal nad hranici 70 tisíc během jednoho ročníku festivalu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám