Hlavní obsah

Bob Dylan je pořád při síle

Novinky, Tomáš Reiner

Šest tisíc lidí si ve středu nenechalo ujít pražský koncert Boba Dylana. Svým vystoupením dokázal, že na Nekonečném turné, které zahájil před dvěma dekádami, ještě ve svých 73 letech neztrácí síly a dokáže stárnout, aniž by ustrnul v šablonách.

Foto: Mario Anzuoni/Files , Reuters

Bob Dylan

Článek

Rozhlasová reklama lákala na koncert sestřihem slavných písní z 60. let. To je tak trochu klamání zákazníka. Dylan sice zahrál několik skladeb z legendární éry, ale převažovaly písně z posledních alb, přičemž velký prostor dostaly ty z Tempest, které je jeho posledním autorským.

Dylan nezastydl a fanoušci vědí, že i ty nejznámější skladby včetně Blowin’ In the Wind, která program uzavírala, mají nový kabát. Písničkář a bluesman Dylan navíc mění nejen aranžmá, takže například ze studiové taneční Forgetful Heart s akordeonem je v nynějším koncertním podání jímavá balada s houslemi, ale občas obměňuje i texty. Ve Workingman’s blues no. 2 kupříkladu zpíval celou novou sloku.

Dylanovy koncerty nejsou žádný spektákl. Šestičlenný band nemá žádné předkapely, nedává si s příchodem dlouho na čas jako mnozí ostřílení rockeři, scéna je nasvícená jen spoře, produkce není „přeřvaná” a principál k posluchačům mezi písněmi nepromlouvá. K tomu si dovolí udělat v půli koncertu přestávku.

Kapela s dvěma kytaristy a hráčem na lap steel kytaru je vskutku doprovodná, byť jsou výkony všech členů profesorské. Moc se v ní nesóluje, a když už, tak nástroj hrající sólo není hlasitější než ostatní. Tedy, až na Dylanem proslavenou foukací harmoniku, kterou bylo vždy slyšet silněji. Stejně jako jeho krkavčí zpěv v mimořádných písňových příbězích, výpovědích a glosách servírovaných jakoby přes hrubý smirkový papír na jeho hlasivkách.

Šlapalo to na výbornou, i když úvodní Things Have Changed a She Belongs To Me mohly působit jako spíše zahřívací. Obzvláště se vydařila Lovesick, ale třeba i Beyond Here Lies Nothing, Spirit On the Water a balady. A v přídavku téměř tradičně nemohla chybět All Along the Watchtower.

Devátý Dylanův koncert v České republice potvrdil jeho postavení umělce, který se stále ještě chce posouvat dál.

Reklama

Výběr článků

Načítám