Hlavní obsah

Blues Alive začíná. Přijedou Kenny Neal či Doyle Bramhall II

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od čtvrtka do neděle se koná v Šumperku mezinárodní festival Blues Alive, který uvede řadu světových hvězd blues a přidružených žánrů. Letos program obohatí filmové projekce, třeba o slavném českém výrobci kytar, na které hráli i Eric Clapton a Jeff Beck.

Foto: Blues Alive

Kenny Neal

Článek

Nový dokumentární film je o bluesovém kytaristovi a respektovaném výrobci elektrických kytar Peteru Jurkovičovi (1951-2015), který vyráběl kytary nejen pro špičkové české hudebníky, jeho nástroje obohatily instrumentář i takových es jako jsou Eric Clapton, Jeff Beck či Billy Gibbons, který také ve filmu o Jurkovičových kytarách nadšeně hovoří. Film Bluesman uvedou v pátek 15. listopadu od 16:30 ve Sport Baru v Domě kultury Šumperk režisér filmu Michal Rákosník a iniciátor projektu, Jurkovičův syn Marek.

Trailer k filmu BluesmanVideo: Pilot Film

Mezi zahraniční hvězdy festivalu patří třeba Američan Kenny Neal. „Hráč na všechny druhy kytar, ale také výborný harmonikář, zpěvák a autor písní, přijíždí do České republiky právě v roce, kdy zvítězil v prestižních Blues Music Awards a stal se mužskou osobností roku v kategorii současného blues,” řekl dramaturg festivalu Ondřej Bezr.

Americkou Louisianu zastupuje pianistka a zpěvačka Marcia Ballová, kterou ovlivnilo louisianské ´swamp blues´ a spolupracovala i se samotnou královnou neworleanského soulu Irmou Thomas.

Ronnie Baker Brooks je syn jedné z největších legend chicagského blues Lonnieho Brookse, v jehož kpaele začínal. Sólově debutoval v roce 1998.

Kytaristu Doyla Bramhalla II můžete znát z kapely Erika Claptona, jinak pracoval také s Rogerem Watersem, Tedeschi Trucks Band, Dr. Johnem a Greggem Allmanem z Allman Brothers.

Zpěvačka Lizz Wrightová zase propojila rhythm and blues, gospel a jazz. V ČR už vystupovala na pražském festivalu Struny podzimu.

Kompletní program a vstupenky najdete na www.bluesalive.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám