Hlavní obsah

Billy Corgan z The Smashing Pumpkins se vrátil se skupinou Zwan

Novinky, Jaroslav Špulák

Nebyla-li skupina The Smashing Pumpkins, která se ve svém zvuku od konce osmdesátých let odvážně mísila hudební styly do alternativního rockového spojení, nejslavnější rockovou skupinou z Chicaga, potom patřila mezi tamní špičku. Když v prosinci 2000 odehrála poslední koncert, byly na jejím účtu peníze za více než 22 miliónů prodaných desek.

Foto: Petr Žabka

Nová známka, která se začně objevovat na balených vodách

Článek

Nebývá zvykem, že z takto rozjetého ekonomického stroje jeho strůjci vystoupí. Billy Corgan, zpěvák a kytarista, se ale tenkrát rozhodl. Dospěl k závěru, že skupina již nemá co říct a tím ztrácí opodstatnění. Bylo na tom mnoho pravdy, její zvuk se vyvíjel od grungeového hašteření k takřka metalizujícímu skřípotu, přitom si vždy zachoval originální lehkost, jiskru i šéfův charakteristický hlas.

"Jsem přesvědčen, že všechno, co se v té kapele mělo stát, se opravdu stalo. Co se stane příště? Ať už to bude, jak bude, rozhodně se o tom lidé dozvědí," nabídl Corgan půl roku před rozlučkovým koncertem možnost změny.

V listopadu 2001 se na scéně objevili Zwan. Před sebou měli první čtyři koncerty a jasný Corganův slib, že nejde o žádnou rychlokvašku, ale seriózní novou skupinu. V předcházejících týdnech se totiž objevil v týmech s New Order, Marianne Faithfull i Paulem Oakenfoldem a řada jeho příznivců se domnívala, že opět laškuje.

Jenomže v následujícím roce se Zwan začali na pódiu objevovat stále častěji a do svého repertoáru přijímali nové písně. Celá řada z nich vycházela z dobře známého zvuku The Smashing Pumpkins, nicméně oprávněnost příchodu nového jména odhalily kousky v punkovém, baladickém i skřípavě rockovém duchu.

Corgan, autor drtivé většiny repertoáru, pokračuje v hledání odpovědí na všechny své skladatelské choutky. Ukázalo se, že jeho filozofie je mnohem hlubší, než se mohlo po konci éry The Smashing Pumpkins zdát. Naučil se nespěchat a piplat se s detaily. Proto mohly jeho koncertním repertoárem projít úžasně ozvláštněné coververze písně Exodus od krále reggae Boba Marleyho či metalová hymna Number Of The Beast od Iron Maiden.

Ve Zwan navíc došlo k vzácnému spojení několikerého hudebního cítění. Vedle workholika Corgana stojí vyléčený narkoman z The Smashing Pumpkins, bubeník Jimmy Chamberlin, který hraje mnohem jazzověji než kdykoli předtím. Baskytaristka Paz Lenchantinová přišla z nedoceněných A Perfect Circle. Kytarový tandem Matt Sweeney a David Pajo zase poletuje mezi náladami a ideálně doplňuje melodického hráče Corgana.

Debutové album Zwan, Mary Star Of The Sea, přišlo do doby, kdy americká hudební scéna podobnou emotivní injekci potřebuje. Co na tom, že je ze starých kořenů.

Reklama

Výběr článků

Načítám