Hlavní obsah

Bez sprosťáren se Silvestr v televizi neobejde?

Právo, Novinky, Eva Zajíčková, ATO-Mediaresearch

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Měření sledovanosti ukázalo, že lidé, kteří strávili silvestrovskou noc před obrazovkami, dávali přednost přímočaré televizní zábavě. Božský Silvestr na Nově si vybralo 53 % , což představuje přibližně 2,4 miliónu lidí, zatímco Manéži Bolka Polívky dalo přednost 31 %, tedy 1,3 miliónu lidí, 10 % se dívalo na Waterloo po česku s Krampolem na Primě.

Foto: Barka Fabiánová

Reut Regev

Článek

I před hlavním televizním programem bylo rozložení podobné, což potvrzuje, že zejména příznivci Novy zůstávají věrní "své televizi". Na TELE TELE Speciál se dívalo 52 % diváků a menší sledovanost měl jen úvodní pořad Silvestr - Roztoč to!, který si vybralo 45 % lidí u obrazovek, část diváků zřejmě odlákal Silvestrovský koktejl Miroslava Donutila Na kus řeči, který na ČT 1 sledovalo 35 %, tedy přes půldruhého miliónu fanoušků Donutilova humoru. V absolutních číslech se na něj dívalo stejně jako na Silvestry Vladimíra Menšíka.

ČT jiná Novy

Silvestrovská noc v televizi byla tradiční a konzervativní stejně jako publikum, které v té době sedává u obrazovek. Přesto se dvěma konkurentkám povedlo nabídnout jiný typ pořadu. ČT poprvé svěřila hlavní silvestrovskou zábavu klaunovi, Bolkovi Polívkovi, a dvě hodiny před půlnocí vysílala Manéž. Na Nově vyrobili tradiční televizní estrádu - a po loňském sestřihu starých scének rozhodně nešetřili.

Bez telesprosťáren není Silvestr?

"Stejně je ráno bude bolet hlava," mysleli si na Nově, když vhazovali do silvestrovského kotle od každého to nej a hlavně co nejvíc. Ambiciózní televize se svým úsilím získat většinu diváků v poslední době už nechlubí nahlas, ale o to usilovněji vymýšlí zaručené recepty, jak toho dosáhnout.

Scénář, včetně nezvykle rýpavých replik pro hvězdné účinkující, napsal Karel Šíp, který v tutéž dobu osobně vystupoval v Manéži s Bolkem Polívkou a Jiřinou Bohdalovou. Jenže málo platné, populární pěvci nejsou herci: Šípovy věty sice odříkali, jenže jeho vtipy fungovaly v Manéži, kde si je řekl sám.

Zatímco Nova k půlnoci chvátala dle zásady, že na obrazovce se musí pořád něco dít, ať si scénka žádá tempo jaké chce, trojice Polívka, Bohdalová a Šíp si vychutnávala klidný večer a s citem pro načasování.

Ani jedna televize neobjevovala nic nového.

Nova opět vychytrale obložila skutečné hvězdy těmi vlastními, však divákovi trochu toho společného lesku v paměti utkví. Osvědčená Manéž se trochu přizpůsobila silvestrovské tradici na Kavčích horách, jenže po svém, a tak narážkou na dávné předpůlnoční večerníčky pro dospělé vyrobili Jiří Schmitzer a Bolek Polívka jediný skutečný kameňák večera.

Rozjívené novácké TELE TELE, které stejně jako třeba Česká soda těží z doslovnosti anebo přímo hulvátství, získalo mimořádně celou hodinu hned zkraje večera. Jenže po každotýdenní lopotě se nevyčerpá jen jeden, ale i čtyři. Když ho Nova nechtěla vyhodit, musela ho nasadit tak brzy, aby už to měla probůh za sebou.

Kdoví proč se všechny televize domnívají, že bez sprosťáren není Silvestra. Pikantnostmi začala večer i ČT. Bůh suď, jestli všechny ty záběry z talk show Miroslava Donutila vystřihávala proto, že je prudérní, anebo je šetřivá a prozíravě si je schovávala.

Hudba lepší než slovo

Alternativní silvestrovský večer s tvůrci pořadu Noc s Andělem, nazvaný Deset let bez sebe aneb Česko, Slovensko, Československo - pořád stejný blázinec, měl dvě tváře. Hrála-li nějaká skupina, zvláště Wohnout, Peha nebo Chinaski, byla to skvělá zábava plná zadostiučinění z toho, že hudební scénu netvoří jen Bílá a Gott. Vykořenění z estrádních obyčejů stvrdilo výsadní postavení pořadu.

Problém nastal, jakmile se začalo hovořit. Pavlu Andělovi a jeho týmu se bolestivě srážely snaha udělat nějakou legraci a neschopnost přijít na to jak. Hudebníci jsou národ málomluvný, tak proč se jich ptát, i Šteindler s Vávrou zažili už lepší chvíle.

Přímo na Silvestra si Prima jako jediná troufla nasadit celovečerní film. Komedie Waterloo po česku byla vhodná volba. Splňuje všechny atributy potřebné k silvestrovskému pocitu zmaru. Kdy jindy ho také mít?

S Havlem si přiťuklo 11,6% dospělých

Novoroční přípitek Václava Havla vyslechlo 11,6 % dospělých při podílu na publiku 23 %.Tradiční popůlnoční silvestrovské posezení s písničkami U Stréců to rozsvítili mělo podíl na publiku 32 %.

Novoroční projev prezidenta republiky sledovalo na ČT1 1,055 miliónu dospělých diváků.

Alternativní silvestrovský program na ČT 2 moc nezaujal, sledovanost jen v případě bloku Pacienti Šteindler a Vávra uvádějí překonal pět procent, většinou se pohybovala těsně pod třemi procenty. Příznivci "dvojky" zřejmě neseděli u obrazovek a před živou hudbou v televizi dali přednost návštěvě klubu. Filmový počin našeho spolupracovníka Tomáše Baldýnského Muf se vrací sledovalo 128 tisíc lidí - tj. 2,9 procenta diváků u obrazovek.

Rekordní Kameňák

O oblibě jednoduché až pokleslé zábavy v televizi svědčí i skutečnost, že na film Kameňák se na Nový rok na Nově dívaly neuvěřitelné tři čtvrtiny diváků, tedy 3,87 miliónu párů očí, což je číslo, jaké překonal jen první díl Nemocnice na kraji města po 20. letech. Film Výlet s Ivou Janžurovou na ČT 1 upřednostnilo 15 % diváků, dvaapůlkrát více než kolik se dívalo na záznam koncertu Karel & Helena: Naposledy spolu.

Anketa

Sledovali jste film Kameňák v televizi?
Ano
36,3 %
Ne, dívali jsme se na Výlet
29,8 %
Ne, dívali jsme se na jiný program
10,7 %
Nedívali jsme se na televizi
23,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 644 čtenářů.

Reklama

Související články

Troškův Kameňák stříbrný

Lidé si na novou komedii Zdeňka Trošky Kameňák cestu do kina našli. První víkend v distribuci si snůšku "kamenných vtipů" nenechalo ujít 23 395 diváků,...

Nemocnice lámala rekordy

Nejsledovanějším pořadem České televize se letos stal první díl seriálu Nemocnice na kraji města po dvaceti letech, který si vybralo 46,8 procent lidí....

Výběr článků

Načítám