Hlavní obsah

Betlémské náměstí v Praze žije v létě uměním

Právo, Petra Hanušková

Pražané si na nedostatek kulturních akcí o prázdninách nemůžou stěžovat. Od června do září se na nádvoří Galerie Jaroslava Fragnera, hned vedle Betlémské kaple, pravidelně konají koncerty, divadelní představení a vernisáže.

Foto: Petra Hanušová, Právo

Srdce, plastika Kurta Gebauera, leží na dvoře Galerie Jaroslava Fragnera.

Článek

Projekt nazvaný Open Air Arena Betlémské náměstí má upozornit na kulturní roli tohoto místa v rámci české metropole, letos se koná jeho první ročník.

Betlémské náměstí představuje v Praze relativní oázu klidu, nevyskytují se zde davy turistů, příležitost k ukojení svých vášní zde ale najdou všichni milovníci umění. „Na Betlémském náměstí je neobvykle vysoká koncentrace galerií, divadel a uměleckých kaváren, které pořádají tematické výstavy nebo divadelní večery,“ říká kurátorka Galerie Jaroslava Fragnera Klára Pučerová. Galerie se zaměřuje na současnou českou architekturu a sídlí v bezprostředním sousedství Betlémské kaple.

Ředitel galerie Dan Merta se rozhodl realizovat projekt, který by pomohl k oživení veřejného prostoru v okolí. Tak vznikla akce Open Air Arena Betlémské náměstí, kterou galerie pořádá ve spolupráci s ČVUT a dalšími kulturními institucemi.

„Letos je startovní rok, kdy jsme si potřebovali vyzkoušet, co jsme schopni dát z dostupných financí dohromady. Oslovili jsme kulturní instituce v okolí, některé se nám dokonce samy přihlásily. Zatím se nám úplně nepodařilo vstoupit do veřejného prostoru, jak jsme měli původně v úmyslu, a všechen program se odehrává na nádvoří galerie, příští rok ale snad bude akce o něco větší a vyjdeme přímo na náměstí,“ doplňuje Klára Pučerová.

Tomu nahrává i skutečnost, že o výstavy, divadla a koncerty pořádané v rámci projektu je mezi veřejností velký zájem. „Nejbližší divadelní produkce je hned tento čtvrtek, kdy vystoupí spolek Depresivní děti touží po penězích a sehraje Zánik domu Usherů. Představení se bude konat v Lapidáriu Betlémské kaple, kam se variace na Poeovu povídku skvěle hodí,“ říká Pučerová s tím, že vstup na všechny doprovodné akce je zdarma.

Je to startovní rok, potřebovali jsme vyzkoušet, co jsme schopni dát z dostupných financí dohromady
Klára Pučerová, kurátorka galerie

V prostorách galerie je pak možné navštívit výstavu děl Kurta Gebauera a absolventů sochařství VŠUP v Praze. Většina Gebauerových prací se nachází přímo na dvoře galerie, jeho studenti pak vystavují v Lapidáriu Betlémské kaple.

Největší akce, Betlémská kulturní noc, je ale naplánovaná na začátek září a zapojí se do ní téměř celé okolí Betlémského náměstí – galerie, kavárny i designové obchody. Na Betlémském náměstí a v přilehlých ulicích budou probíhat vernisáže s překvapením, komentované prohlídky, koncerty, divadelní performance a workshopy.

Speciální program si připravilo i Bio Ponrepo. Do akce se zapojilo také například Divadlo Na zábradlí, kavárna Krásný ztráty, Literární kavárna Řetězová, hudební klub Blues sklep nebo Náprstkovo muzeum.

Reklama

Související témata:

Související články

The Flaming Lips: Timberlake neřekl ano

Od 12. do 15. července se v Ostravě uskuteční festival Colours of Ostrava. Jednou z hlavních zahraničních hvězd bude americká skupina The Flaming Lips....

Rudy Linka: Program Bohemia Jazz Festu je skvělý

Sedmý ročník přehlídky zahraničních a domácích jazzových kapel Bohemia Jazz Fest začíná 11. 7. v Praze na Staroměstském náměstí. Jeho organizátorem je hudebník...

Výběr článků

Načítám