Hlavní obsah

Berlinale tleskalo českému filmu Já, Olga Hepnarová

Právo, Věra Míšková, Berlín

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zcela zaplněné tři sály berlínského multiplexu Cinemax odměnily ve čtvrtek večer potleskem mrazivě působivý černobílý film českých scenáristů a režisérů Tomáše Weinreba a Petra Kazdy Já, Olga Hepnarová, který zahajoval prestižní sekci Panorama na právě probíhajícím filmovém festivalu Berlinale.

Foto: Bontonfilm

Titulní postavu hraje polská herečka Michalina Olszańska.

Článek

Příběh mladé ženy, která v roce 1973 nasedla do nákladního auta, na zastávce tramvaje v Praze doslova projela čekajícími lidmi a osm z nich zabila, upoutal pozornost jak autorským pohledem na tuto tragickou událost, tak jejím zpracováním.

Po poslední projekci se v téměř hodinové půlnoční besedě zajímalo publikum především o míru autenticity příběhu. „Respektovali jsme všechna dostupná fakta, nic jsme si nevymýšleli. Fabulovali jsme jen v situacích, jimiž jsme chtěli vyjádřit osobní postoj k této tragédii i k trestu smrti,“ řekl Weinrab.

Foto: Bontonfilm

V nákladním autě, projela Olga Hepnarová čekajícími lidmi.

Jeden z diváků se ptal i na to, proč se film odehrává v sedmdesátých letech, když je dodnes aktuální, proč nepřenesli děj do současnosti. „Tehdy se to stalo, nechtěli jsme nic měnit, i když tento - dnes bychom řekli teroristický - čin měl výhradně osobní, nikoliv společenské nebo politické důvody. A právě jeho aktuálnost byla hlavním hnacím motorem k natočení filmu,“ odpověděli tvůrci.

Titulní postavu hraje polská herečka Michalina Olszańska. „Chtěli jsme někoho, kdo bude Olze Hepnarové podobný a bude to pro naše diváky neznámá tvář. U Michaliny bylo jasné, že splňuje obojí, a tak se právě její účast stala klíčovým momentem pro natočení filmu,“ řekl Petr Kazda a Olszańska dodala, že to byla nejzajímavější zkušenost v její dosavadní práci.

„I když nás někdy pořádně mučili,“ dodala s úsměvem a Marika Šoposká, která hraje sexuální partnerku lesbičky Hepnarové, s ní vřele souhlasila.

Film se bude na Berlinale ještě hrát, tvůrci mají naplánovánu řadu rozhovorů pro mezinárodní média a už nyní pozvání na další festivaly. Česká premiéra bude 23. března.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám