Hlavní obsah

Berlinale rozdá v sobotu ceny, jasný favorit chybí

Právo, Věra Míšková (Berlín)
BERLÍN

Na slavnostním večeru v sobotu porota, vedená herečkou Francis McDormandovou oznámí laureáta Zlatého medvěda za nejlepší film a Stříbrné medvědy za jednotlivé filmařské výkony. Jasného favorita však zatím Berlinale nemá. V kolekci přijatých snímků se najdou filmy tematicky zajímavé i formálně dobře natočené, ale celkový dojem je spíš průměrný.

Foto: Michaela Mitáčková

Děti při hrách.

Článek

Skutečně mimořádný výkon předvedla herečka Charlize Theronová ve filmu Monster (Zrůda), ale je otázkou, zda to může stačit, aby porota přijala příběh prostitutky, popravené před dvěma lety ve Spojených státech za vraždy šesti mužů, zároveň jako nejlepší film festivalu. Nicméně mezi posledními čekají diváky díla takových tvůrců, jakými jsou řecký režisér Theo Angelopoulos, Brit Ken Loach či Francouz Eric Rohmer, takže se snad lze nadít ještě několika filmových zážitků.

Sci-fi Konečný střih má banální zápletku

Šestadvacetiletý jordánský režisér Omar Naim získal pro svůj debut Konečný střih velkou hereckou hvězdu Robina Williamse a půvabnou Miru Sorvinovou.

Ve sci-fi příběhu hraje Williams odborníka na sestřih lidské paměti. Firma, pro kterou pracuje, vyrábí čipy, které lze nechat namontovat novorozeněti, jehož veškeré vzpomínky se pak po celý život nahrávají. Po smrti nositele čipu sestaví střihači z jeho vzpomínek film pro pozůstalé.

Co všechno může takový vynález způsobit, jak lze se vzpomínkami manipulovat a jak nebezpečné může být, když se paměť člověka dostane do cizích rukou, to jsou otázky víc než přitažlivé. Bohužel až příliš banální konkrétní zápletka jim hodně ubrala, takže nakonec možná víc pobavila sama přítomnost Robina Williamse.

Williams: můj humor doma neberou

Mezi novináře přišel (přesněji přiskotačil) s mnoha žertíky a rozmáchlou gestikulací, v imitacích počínaje Georgem Bushem a konče neartikulovanými zvuky si nezadal se Strýčkem Jedličkou. S filmem jeho vystoupení sice příliš důsledně nesouviselo, ale celý sál se bavil a smál. Na otázku, zda je takhle vtipný i doma, Williams naoko zvážněl: "Jsem, ale není mi to mnoho platné. Děti na mě dělají "ksichty", a když řeknu, že snad platím účty, tak by mohly být vstřícnější, jedinou odpovědí mi bývá slovo "nezájem". A vůbec nejpřísnější publikum je moje žena - zvlášť když jsem nahý."

Na adresu herectví pak Williams řekl: "Moc to neprožívám, rozhodně si na rozdíl od některých kolegů nenechávám v pauzách říkat jménem svém postavy. Ale hraji rád, je to dobrá práce. Jediné, co nesnáším, je "prodávání" reklamních produktů ve filmu, to opravdu rád nemám."

Reklama

Výběr článků

Načítám