Hlavní obsah

Beatlemánie na Kampě

Novinky, Karolina Zarzycká
Praha

Na pražské Kampě v pátek 4. června začíná výstavní projekt Beatlemánie, jenž potrvá až do ledna příštího roku. České muzeum hudby se pokusilo zmapovat fenomén své doby, jenž postihl celý svět.

Foto: Profimedia.cz

Beatles jako fenomén opisuje výstava v pražském Muzeu hudby Beatlemánie.

Článek

Beatlemánie vypráví dvě paralelní dějové linky.

60. léta ve světě 

První odráží strhující příběh nejslavnější rockové skupiny všech dob od jejich počátků v Liverpoolu, přes vrchol vlny beatlemánie až po rozpad skupiny The Beatles a následné tvůrčí i životní osudy jednotlivých Brouků.

Zvláštní část výstavy je věnována kulturním fenoménům 60. let 20. století, které Beatles svou tvorbou a postoji přímo či nepřímo ovlivňovali, nevyhýbá se ani negativním či kontroverzním tématům.

60. léta v Československu

Druhá dějová linka sleduje život mládeže v tehdejším Československu. Zabývá se oficiální i neoficiální stránkou tehdejší kultury či módy. Zvláštní důraz je kladen na počátky bigbítu v českých zemích a reakce establishmentu na životní styl mániček.

Závěrečná část výstavy je věnována osobě Johna Lennona jako ikony svobody, míru a revolty proti většinové společnosti, a významu jeho kultu pro odpor proti totalitnímu režimu v 80. letech 20. století.

Výstava je připravena ve spolupráci se zahraničními a domácími institucemi i soukromými sběrateli. Součástí expozice jsou nejen mnohé interaktivní prvky, ale také slavné voskové figuríny členů skupiny The Beatles z roku 1964. K výstavě je připraven doprovodný program.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám