Hlavní obsah

Bayreuthský festival v jubilejním roce

Právo, Vladimír Říha

Ve čtvrtek začal v bavorském Bayreuthu další ročník Slavností operních děl Richarda Wagnera. Tuto tradici založil sám skladatel v roce 1876, když nechal postavit pro své opery speciální divadlo, v němž se dosud slavnosti odehrávají.

Foto: Profimedia.cz

Režisér Frank Castorf

Článek

V jubilejním roce, kdy vzpomínáme 200 let od narození skladatele, stojí v čele festivalu dvojice sester Eva a Katherina Wagnerových, jejichž smlouva platí do roku 2015.

Bude-li prodloužena, o tom rozhodne i úspěch letošního ročníku, kde kromě zahajovacího představení Bludného Holanďana (premiéra nové inscenace byla již loni), bude uvedena nová inscenace tetralogie Prsten Nibelungův.

Začíná pateční premiérou Zlata Rýna a hlavními tvůrci jsou režisér Frank Castorf a ruský dirigent Kirill Petrenko. Castorf režii přijal na poslední chvíli, když další jako Wim Wenders a jiní ji odmítli. „Nepovažuji se za velkého obdivovatele Wagnerovy hudby,“ říká o sobě Castorf.

„Ale chápu, proč měla takový vliv na americkou filmovou hudbu,“ pokračuje a upozorňuje, že děj tetralogie bude přenesen do současnosti a oním „zlatem“ bude ropa a problémy kolem ní. V  pěveckém obsazení se s napětím očekává bayreuthský debut britské sopranistky Catherine Fosterové jako Brunhildy.

Letošní ročník přinese i jednu novinku pro malé publikum – bude uvedena úprava Tristana a Isoldy pro děti. Z dalších Wagnerových operních děl jsou v programu Lohengrin a Tannhäuser, kterým také 28. srpna festival skončí.

Reklama

Výběr článků

Načítám