Hlavní obsah

Basbarytonista Bryn Terfeld: Padouši na operní scéně mě vždy lákali

Právo, Vladimír Říha
Praha

Velšan Bryn Terfeld vystoupí ve čtvrtek v pražské Smetanově síni a v rozhovoru přiznal, že se posluchači mohou těšit i na Verdiho Falstaffa, na nějž před dvěma lety před českým publikem nedošlo. Zmínil i zpívání s Tomem Jonesem, jež pro něj bylo obrovským zážitek.

Foto: archiv, Právo

Basbarytonista Bryn Terfeld

Článek

Co budete tentokrát, po dvou letech, v Praze zpívat?

Bude to jiný repertoár než v lednu 2009. Soustředím se na své předposlední album Bad Boys, ze kterého bude většina árií. Padouši na operní scéně mě vždy lákali, a tak jsem natočil o nich ve Švédsku album, Praha je součástí turné k desce a po Německu a Praze ho ukončím ve Skandinávii.

A dočká se Praha konečně i Falstaffa, na kterého minule nedošlo?

Určitě, zakončím první polovinu programu árií z Verdiho Falstaffa. A jako minule zazpívám i něco z muzikálů Rodgerse, Gershwina i Weilla.

Foto: archiv, Právo

Basbarytonista Bryn Terfeld

S dirigentem koncertu Garethem Jonesem pracujete často?

Je Velšan jako já, diriguje i ve Velšské národní opeře v Cardiffu, jsme dobří známí. Má tam i mládežnický orchestr a spolupracuje se mnou i na festivalu Faenol, který jsem ve Walesu založil.

Jako Velšan jste následovník Toma Jonese. Setkal jste se s ním?

Byl to můj idol v dětství, a tak když jsem začal zpívat, splnil se mi sen, že jsme si zazpívali i spolu na koncertě jeho největší hit Green Green Grass of Home. Jones je velšská národní ikona a stále mu to dobře zpívá.

Po Praze odjíždíte do Madridu?

Zúčastním se tam představení Gluckovy Ifigenie v Tauridě k oslavě 70 let Placida Dominga. To je můj další skvělý přítel a vzor v životě a ve všem, co dokázal. A vlastně nyní i trochu konkurent, když se vrátil k barytonu!

Co posloucháte před operním představením?

Určitě ne operu, mám rád kromě Toma Jonese Franka Sinatru a z mladých Michaela Bublého.

Spolupracoval jste již s českými hudebníky?

Předloni jsem zpíval na BBC Proms v Londýně na závěrečném koncertě a orchestr dirigoval jeho šéf Jiří Bělohlávek. Je v Británii velice ceněný.

O čem bude vaše další deska?

Chtěl bych natočit Schubertovy písně, hlavně cyklus Zimní cesta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám