Hlavní obsah

Barokní Mořská bouře polského orchestru

Právo, vla

La tempesta di mare neboli Mořská bouře byl název čtvrtečního koncertu Letních slavností staré hudby, ve kterém se již podruhé v historii festivalu objevil v Praze polský soubor z Katovic Orkiestra Historyzcna, jenž patří v Polsku k nejlepším v autentickém podání hudby baroka.

Foto: Petra Hajská, Právo

Polský soubor v Praze

Článek

Pod vedením houslistky Martyny Pastuszky připravil tentokrát pro Prahu večer italské hudby autorů 17. a 18. století. V tomto „vodním“ tématu pochopitelně vévodil Benátčan Antonio Vivaldi, ale jeho dílo je tak známé, že ve slušně zaplněném kostele Šimona a Judy zazněl od něj jen stejnojmenný koncert pro housle Es dur č. 5 (La tempesta di mare).

Poláci mají v šestičlenné sestavě i jednoho Slováka a základ tvoří sourozenci, houslisté Martyna a Adam Pastuszka. Ti jsou tak sehraní, že si mohou dovolit na poslední chvíli výměnu, a tak právě ve zmíněném Vivaldiho koncertu zaskočila Martyna za Adama a hudební provedení nedoznalo žádné újmy. Z méně známých jmen si vybrali Giovanniho Antonia Guida z Janova, usedlého ve Francii, jenž téměř ve stejné době jako Vivaldi sepsal svou verzi Čtyř ročních období, z nichž na koncertu zazněly Jaro a Léto. Nelze mu upřít líbivost a vypracovanost kratších vět, ale melodické krásy Vivaldiho nedosahuje.

Největším objevem večera byl pro posluchače „polský“ přínos i mezi autory. Soubor uvedl tři skladby od dvou polských předchůdců Vivaldiho a Guida: Adama Jarzebského a Marcina Mielczewského. Zejména Jarzebského Sentinella je hodná i dalšího uvádění. Letošní ročník festivalu s tématem Středomoří pokračuje v pondělí v pražském zámku Troja s hudbou neapolského baroka s belgickou sopranistkou Lore Binonovou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám