Hlavní obsah

Banksy v Londýně zřejmě vytvořil nové dílo, reagoval na ekologické aktivisty

Na zdi u jednoho z míst, které v Londýně do čtvrtka okupovali ekologičtí aktivisté, přibylo v noci na pátek na zdi patrně další dílo Banksyho. O jeho autorství nepochybuje John Brandler, který vlastní přes deset výtvorů tohoto streetartového umělce, napsal list The Guardian.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Bansky nejspíš znovu tvořil v LondýněVideo: Agencia EFE, AP

 
Článek

Dívenka na graffiti klečí u právě zasazené květiny a drží v ruce logo skupiny Extinction Rebellion (Rebelie proti vyhynutí), která londýnské protesty za ochranu klimatu organizovala. Výjev doplňuje nápis „Od této chvíle končí zoufalství a začíná taktika”.

Brandler Banksyho autorství opírá o dva argumenty — ekologie představuje podle sběratele téma, které by umělec podpořil, a Brandler dále ve výjevu vidí návaznost na graffiti na garáži v Port Talbot ve Walesu, k němuž se Banksy přihlásil. „Podpis v rohu není důležitý, podpisem je to dílo. A tohle je Banksy. Je to nádherné prohlášení a krásný kus,” myslí si Brandler.

Autorství zatím nepotvrdil

Graffiti se objevilo na prostranství Marble Arch u severovýchodního rohu Hyde Parku — na místě, jež okupovali ekologičtí aktivisté po téměř dva týdny. Extinction Rebellion má podle BBC tři základní požadavky: nulové uhlíkové emise do roku 2025, zřízení „občanského shromáždění” pro nalezení řešení ekologických problémů a to, aby vláda „říkala pravdu o klimatických změnách”.

„Jsme si vědomi toho, že u Marble Arch se přes noc objevilo patrně Banksyho dílo,” potvrdil mluvčí westminsterské rady, pod níž místo spadá. „Chceme jej nechat přístupné na veřejnosti,” napsala na twitteru šéfka rady Nickie Aikenová. Banksy své autorství zatím nepotvrdil.

Graffiti tohoto enigmatického umělce se poprvé objevilo na zdech v Bristolu, Banksy si zakládá si na anonymitě, jeho díla se ale v aukcích pravidelně prodávají za statisíce dolarů. Své výtvory kromě Británie zanechal například i na zdech ve Spojených státech nebo v Pásmu Gazy.

Reklama

Výběr článků

Načítám