Hlavní obsah

Aznavour se na koncertech nešetří

Francouzský šansoniér Charles Aznavour, který zazpívá v pátek pražském Kongresovém centru, se nešetří ani ve svých třiadevadesáti letech. Koncert na první březnovou sobotu v Amsterdamu trval více než hodinu a tři čtvrtě. Jádrem byly klasické písně.

Foto: PJ Music

Charles Aznavour

Článek

Program amsterdamského koncertu naznačuje, co by mohl Aznavour zazpívat v Praze. Za doprovodu šestičlenné kapely a dvou sboristek zazněly mimo jiné písně Ave Maria i Hier Encore nebo La Bohème či Emmenez-Moi i Mes Emmerdes. Celkem jich Aznavour zazpíval dvacet. Program byl hodně podobný vystoupení v Praze před dvěma lety. Tehdy byl Aznavourův koncert zcela vyprodán. [celá zpráva]

Aznavour bude po Praze pokračovat turné, zamíří do Moskvy a pak do Osaky, Tokia i Londýna.

Aznavour je představitelem zlaté doby šansonu, sám zpíval s Edith Piaf, pro kterou taky skládal. V jejím domě žil osm let, a jak řekl, hodně se od ní naučil. Dlouho se přitom nemohl prosadit, vytýkali mu jeho zastřený hlas, protože trpí nedomykavostí hlasivek. [celá zpráva]

I když se narodil ve Francii, je arménského původu. Jeho rodiče utekli před pronásledováním, za arménské genocidy přišla jeho matka o většinu příbuzných.

Aznavour pomáhal Arménii už pro zemětřesení v roce 1988 a dlouhodobě usiluje o uznání a odsouzení arménské genocidy. Od roku 1995 je stálým vyslancem UNESCO pro Arménii a v roce 2009 se stal arménským velvyslancem OSN ve Švýcarsku.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám