Hlavní obsah

Až 90 procent lidí by podepsalo Breivikova slova, tvrdí režisér skandální hry

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Masový vrah Anders Breivik se stal hrdinou dvou divadelních her a části veřejnosti v Německu a Dánsku se tato skandální představení hnusí. Šéf divadla v německém Výmaru Thomas Schmidt režiséra s hrou vyhostil do jiné budovy, aby Breivik nebyl spojován s jeho divadlem.

Norský masový vrah Anders Breivik inspiruje stále více umělců.

Článek

Thomas Schmidt řekl magazínu Der Spiegel, že nechce vrahovi věnovat prostor na pódiu. Přesto se zřejmě v divadle odehraje plánovaná generální zkouška. Premiéra už se ale musí přesunout do malého kina. Milo Rau, švýcarský režisér dílka nazvaného Breiviks Statement, se cítí poškozen a protestuje, že přece nedělá nic nelegálního.

Rau chce, aby turecká herečka na pódiu četla Breivikův projev, který odříkal před soudem v norském Oslu poté, co zabil 77 lidí. Za svůj čin se Anders Breivik nikdy neomluvil a tvrdí, že zachraňuje Evropu před islámskými imigranty.

Režisér: 80 až 90 procent lidí by podepsalo Breivikova slova  

Režisér prý chce upozornit na to, že "80 až 90 procent západoevropského obyvatelstva by podepsalo to, co Breivik říká." Osoba Breivika ho jinak nezajímá.

V Kodani mají podobný skandál. Malinké divadlo Cafeteatret, kam se vejde jen 48 lidí, se snaží nalákat diváky na představení dánského režiséra Christiana Lollikea Manifest 2083, které se skládá částečně z Breivikových projevů a částečně z režisérova vlastního textu. Název připomíná Breivikův podivný 1500stránkový text 2083 "A European Declaration of Independence".

Lollike nechává herce Olafa Højgaarda předčítat vrahovy xenofobní a islamofobní texty a vydává se "na cestu do psyché pachatele". Herec si na pódiu připravuje bomby a češe se a obléká jako Breivik.

"Vrah Breivik není žádná bestie, je to obyčejný člověk," tvrdí Lollike, který prý obdivuje práci amerického režiséra Michaela Moorea. S Olafem Højgaardem chtěli uvést Manifest 2083 už před rokem, ale v Norsku a Dánsku se zvedla taková vlna odporu, že se jim to nepodařilo. Nakonec jim to umožnili v neznámém kodaňském podniku Cafeteatret.

Podle komentáře magazínu Der Spiegel představení nic nového nepřináší, všechno o Breivikovi už dávno a opakovaně zveřejnila média a jeho projevy jsou známé. V kodaňském divadélku sice proti Manifestu 2083 nikdo hlasitě neprotestoval, ale ani netleskal.

Reklama

Související články

Breivik dostal 21 let vězení, neodvolá se

Norský soud v pátek uznal vinným pravicového radikála Anderse Behringa Breivika, který loni v červenci zabil 77 lidí, z terorismu a poslal jej do vězení na 21...

Výběr článků

Načítám