Hlavní obsah

Avril Lavigneová neriskovala

Právo, Jaroslav Špulák

Když kanadská zpěvačka Avril Lavigneová vydala v roce 2002 debut Let Go a mladí lidé, z nichž někteří ji chápali jako mluvčí teenagerů, si ji zamilovali, přineslo jí to osm nominací na ceny Grammy a čtyři na prestižní ocenění Juno. Celosvětově si album koupilo přes šestnáct miliónů posluchačů a nebylo divu, že následující dílko Under My Skin (2004) bylo úspěšné dřív, než vyšlo.

Článek

Dnes třiadvacetiletá zpěvačka si po něm užívala tři roky slávy. Při tom prý hodně přemýšlela nad tím, jakou podobu novince i sobě dá: zda se stane dospělou ženou, nebo zůstane rebelující punkerkou na kolečkových bruslích s culíky a vykulenými kukadly.

V tomto týdnu vydaná kolekce The Best Damn Thing přináší kompromis. Avril zpívá, jako by právě pod dohledem vzteklého školníka s pásovým oparem vyškobrtala z vrat základní školy. Provokuje telecím hlasem a má tendenci vysmívat se zapeklitým životním situacím. Současně ale vyhlíží jako dospělá holka, která o životě leccos ví a k mládí se vrací jen tak z hecu. Od začátku do konce alba ten rozpor nevyřeší.

Pop s pubertálním punkem

Zvuk kolekce je také kompromisem - mezi důstojným popem a pubertálním punkem. Avril to pořád umí rošťácky rozbalit. Dokáže to v úvodní Girlfriend i třech následujících písničkách. Potom se ale její přístup zlomí. V baladách When You're Gone, Innocence či Keep Holding On, známé z filmu Eragon, je noblesní a zkušená zpěvačka, z jejíhož projevu vyzařuje síla. Projevila ji i v textech: jsou oslavou života člověka, který našel štěstí v partnerovi a vše kolem mu připadá pozitivní.

Na albu se podílelo několik producentů a zvukařů, mimo jiné Deryck Whibley, zpěvák kapely Sum 41 a zpěvaččin přítel. Práce s řádkou spolupracovníků měla přínos v tom, že je album technicky dotažené, zmíněné kompromisy mají suverénní instrumentální, aranžérský i zvukový kabátec a ve výsledku působí svěže.

Ruku na srdce: očekávat od Avril opuštění v minulosti úspěšných výrazových vzorců by bylo naivní. Tím spíš, když se jí, jak je slyšet, riskovat nechtělo.

Avril Lavigne: The Best Damn Thing Sony BMG, 40:27

Reklama

Výběr článků

Načítám