Hlavní obsah

Audiovizuální instalace Má vlast představuje klasickou hudbu trochu jinak

Novinky, nšt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

V budově pražského Rudolfina je k vidění audiovizuální instalace, která nese název Má vlast - zblízka a nahlas. Návštěvníci této netradiční výstavy mají možnost sblížit se s klasickou hudbou jiným způsobem. Projekce vznikla ve spolupráci s Českou filharmonií, a to k příležitosti 100. výročí vzniku Československa.

Má vlast - zblízka a nahlas Video: Novinky

 
Článek

„Chtěli jsme oslovit nejenom milovníky vážné hudby ale také lidi, kteří ji moc neposlouchají. Spojili jsme se pro s britskou společností 59 Productions a dali jsme dohromady Mou vlast,“ popsala Novinkám koordinátorka projektu z České filharmonie Lenka Čápová.

Výstava se skládá z devíti velkoformátových projekčních ploch, které jsou doplněny kvalitními reproduktory z nahrávky orchestru České filharmonie Smetanovy Vltavy a Janáčkovy Sinfonietty.

„Projekce je rozdělena na dvě části, ta první je dá se říci více dokumentární, a nabízí různé pohledy na náš národní veletok, tedy Vltavu. Ve druhé části mohou návštěvníci najít odkazy na výtvarné umění a architekturu a je více abstraktní,“ pokračovala Čápová. Divák během 25minutové show zhlédne celkem 18 obrazů.

Prostor, ve kterém se projekce nachází, je koncipován tak, aby návštěvník mohl být uprostřed hudebního zážitku. „Chtěli jsme, aby to bylo jiné než klasický koncert, ne každého totiž přitahuje formální prostředí,“ uzavřela Čápová.

Projekce Má vlast putuje po celé České republice, má za sebou již zastávku v Brně v Plzni. V Praze bude k vidění a slyšení do 20. srpna, poté se přesune do Hradce Králové, Liberce a Ostravy. Vstup na akci je zdarma.

Reklama

Výběr článků

Načítám