Hlavní obsah

Atomium opět přiláká návštěvníky

Právo, Mirka Rueda
BRUSEL

V polovině února by se mělo slavné Atomium, dominanta belgického hlavního města Bruselu, dočkat slavnostního znovuotevření pro veřejnost. Prodělalo velkou rekonstrukci, kterou město zahájilo za velké podpory celého bruselského regionu v červenci 2004.

Článek

Velkých změn se dočkal nejenom plášť, ale i vnitřek konstrukce. Opravené Atomium svým návštěvníkům nabídne mimo jiné například jednu stálou a několik putovních výstav, v koulích bude umístěno také dětské vzdělávací centrum a obchod se suvenýry. Nebude chybět ani místo pro koncerty, filmové projekce, přednášky, večírky apod. V nejvyšší kouli Atomia se pak bude nacházet panoramatická restaurace s typicky belgickým menu a samozřejmě vyhlídka na Brussel a okolí ze všech stran.

Atomium je situováno na severním okraji Bruselu, na místě zvaném planina Heysel. Vzniklo podle návrhu inženýra André Waterkeyna pro účely mezinárodní výstavy, která se zde konala v roce 1958. Atomium představuje model molekuly železa, zvětšený 165miliónkrát. Tvoří ho devět navzájem propojených koulí, vyrobených hlavně z oceli a hliníku.

Konstrukce je vysoká 102 metrů, jednotlivé koule mají průměr 18 metrů. Atomium bylo postaveno výhradně po účely zmíněné výstavy a nepředpokládalo se, že by v Bruselu zůstalo natrvalo. Jeho popularita a úspěch mu však zajistily, že se stalo jednou z hlavních dominant belgické metropole. Nicméně jako původně dočasná stavba si žádá častou údržbu a opravy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám