Hlavní obsah

Arnošt Lustig byl nominován na mezinárodní Bookerovu cenu

Český autor Arnošt Lustig byl nominován na mezinárodní Man Bookerovu cenu, která je mezinárodní obdobou prestižní britské literární ceny. Oznámila to ve středu v New Yorku předsedkyně poroty Jane Smileyová, podle níž bylo nominováno dalších 13 renomovaných autorů, včetně Peruánce Maria Vargase Llosy a Američana E.L. Doctorowa.

Článek

Man Bookerova mezinárodní cena se uděluje každé dva roky od roku 2004 a její držitel dostává 60 000 liber (1,73 miliónu korun). Může ji dostat žijící autor, který píše anglicky, nebo jsou jeho knihy běžně dostupné v anglickém překladu. Uděluje se za celé dílo a za příspěvek světové literatuře, ne za jednu knihu jako známá britská Man Bookerova cena. Tu mohou od roku 1969 za román získat jen anglicky píšící autoři zemí britského Společenství a Irska.

Do výběru mezinárodní ceny byli tentokrát zařazeni autoři z 12 zemí. Díla sedmi z nich jsou do angličtiny překládána. Dvaaosmdesátiletý Lustig, kterého proslavily knihy jako Démanty noci a Modlitba pro Kateřinu Horowitzowou, žil po roce 1968 až do roku 2003 ve Spojených státech.

Na cenu jsou nominováni kromě Vargase Llosy a Doctorowa také Australan Peter Carey, Američan Evan S. Connell, bengálská autorka Mahášveta Debí, Brit James Kelman, Kanaďanka Alice Munro, Brit V.S. Naipaul, Američanka Joyce Carol Oatesová, Ital Antonio Tabucchi, Keňan Ngugi Wa Thiong'O, Chorvatka Dubravka Ugrešičová a Ruska Ljudmila Ulickaja.

Většina nominovaných má na kontě řadu ocenění. Carey je jedním ze dvou autorů, kteří získali dvakrát Man Bookerovu cenu, Kelman ji dostal jednou, stejně jako Naipaul, který je i držitelem Nobelovy ceny za literaturu.

První mezinárodní Man Bookerovu cenu dostal v roce 2005 Albánec Ismail Kadare a druhou před dvěma lety nigerijský spisovatel Chinua Achebe. Letos bude vítěz vyhlášen v květnu a cena bude předána 25. června v Dublinu.

Reklama

Výběr článků

Načítám