Hlavní obsah

Architekti a umělci se postavili za Kaplického

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Petici na podporu architektonického návrhu Jana Kaplického ve středu zveřejnila skupina českých architektů, umělců a pedagogů. Jeho pojetí Národní knihovny považují za mimořádné umělecké dílo. Proti návrhu se naopak vyslovili pražští radní za ODS i primátor Pavel Bém.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Čeští umělci považují Kaplického pojetí knihovny za mimořádné umělecké dílo.

Článek

Poté, co proti návrhu budovy vystoupil Pavel Bém a premiér Mirek Topolánek uvedl, že knihovna není pro vládu prioritou, postavili se umělci a architekti na odpor.

Petici zorganizoval výtvarník a nositel Ceny Jindřicha Chalupeckého Jiří Černický. Stojí za ní také známý architekt a herec David Vávra, ředitel Centra pro současné umění Ludvík Hlaváček, historik architektury Zdeněk Lukeš, rektor Vysoké školy uměleckoprůmyslové Pavel Liška a další.

Návrh poutá pozornost v zahraničí

"Vítězný projekt nové budovy Národní knihovny od arch. Jana Kaplického je mimořádné architektonické umělecké dílo, které díky své koncepci, technické a estetické kvalitě zapadá do prostoru, který byl pro tuto stavbu vybrán. Díky svým mimořádným estetickým hodnotám se může stát novou dominantou Prahy, aniž by svou polohou negativně ovlivnil historickou část města a její panorama," píší autoři petice.

"Jsme přesvědčeni o tom, že Praha nesmí propást šanci, aby získala takto výjimečnou stavbu od jednoho z nejdůležitějších architektů současnosti, který je navíc Čech," pokračují.

Zdůraznili také to, že Kaplický vyhrál jednomyslně mezinárodní soutěž, v jejíž porotě byli i zástupci města, UNESCO i přední světoví architekti a spornou lokalitu na Letné schválilo zastupitelstvo Prahy.

Navíc podle nich model budovy už dnes poutá obdivnou pozornost po celém světě a například v rámci tradiční letní výstavy, pořádané britskou Královskou akademií umění, získala nejvyšší ocenění.

Ve čtvrtek televizní diskuze

Jak ve středu oznámila TV Nova, architekt Jan Kaplický a primátor hlavního města Prahy Pavel Bém se utkají v televizní diskuzi ve čtvrtek 18. října ve 22:20. Moderovat bude Pavla Charvátová.

Podporu Kaplickému vyjadřuje i internetová petice.

Reklama

Související témata:

Související články

Pražští radní chtějí knihovnu na Strahově

Na Letné nová Národní knihovna určitě nebude. Dominantní variantou pro její výstavbu je podle úterního vyjádření radního pro územní rozvoj Martina Langmajera...

Výběr článků

Načítám