Hlavní obsah

Architekt Kaplický si to v Senátu vyřídil s prezidentem

Právo, Eva Zajíčková
PRAHA

Konfrontačním výrokem "Deset miliónů Čechů je pro novou knihovnu, pouze dva pánové jsou proti," zahájil architekt Jan Kaplický svou úterní přednášku v Senátu. Chtěl na ní politikům i veřejnosti přiblížit svůj návrh nové budovy Národní knihovny v Praze na Letenské pláni.

Článek

Pozvaný prezident Václav Klaus, který jeho model nedávno nazval "ošklivým", sice nepřišel, přesto s ním Kaplický ironickými poznámkami polemizoval od začátku až do konce svého vystoupení.

Citoval pochvalné dopisy a maily z Česka, které od březnového vítězství v mezinárodní architektonické soutěži dostává, představil svůj návrh muzea Maserati v Modeně se střechou připomínající kapotu automobilu, které "vyhrálo mezinárodní soutěž, ale italský prezident neprotestoval", a ukázal také model pařížské knihovny, "s nímž jsme málem vyhráli, kdyby si prezident Mitterrand nevybral Francouze".

A také svůj "největší životní úspěch": obchodní centrum Selfridges v Birminghamu, zobrazené na britských poštovních známkách s tradičním profilem Alžběty II. "I královna se na něj dívá a neprotestuje!" špičkoval sedmdesátiletý britský architekt českého původu.

Přednáška jako show

Přednášku pojal jako vtipnou show, v níž však často zazněla kromě humoru i hořkost. "Stavět asi přece jen budeme umět, když se Selfridges dostal na 35 obálek časopisů na světě," řekl na adresu oponentní recenze mladého českého architekta Radka Martiška. Právě s několika jeho argumenty se nedávno ztotožnil prezident Václav Klaus.

Vítězný návrh ze studia Future Systems, které vede architekt českého původu Jan Kaplický. Foto: PRÁVO/Lukáš Táborský

Jeho poznámky ke špatnému větrání budovy a nedostatku světla shodil Kaplický ze stolu dvěma větami: "V moderních knihovnách se okna neotevírají. A denního světla je méně než 15 procent, protože starším knihám denní světlo škodí." Po vystoupení už odmítl oponentní recenzi dál komentovat: "Vůbec mi za to nestojí."

Zakladatel londýnského studia Future Systems, který odešel do exilu nedlouho po invazi v roce 1968, připomněl i své začátky v Československu, a to jediný realizovaný návrh - rampu u pražské vily scenáristy Jaroslava Dietla.

Mezi své vzpomínky na život v Praze zařadil i svůj portrét z dětství a záběr na obchodní dům Baťa na Václavském náměstí. "Byl jsem malý kluk, když byl dům otevřen. Na tehdejší dobu to byla radikální architektura a přitom nikde není ani zmínka o tom, že by ji prezident Masaryk jakkoli komentoval."

Havel: knihovna je hezká

Právě v den přednášky se rozhodl zapojit do veřejné diskuse o nové Národní knihovně také bývalý prezident Václav Havel.

Na rozdíl od úřadujícího prezidenta Václava Klause, který nedávno při návštěvě Prahy 9 zastupitelům řekl, že postavení vítězného projektu na Letné bude bránit i vlastním tělem, považuje Havel futuristický návrh Kaplického za zajímavý a originální. Velmi emotivní debata, kterou vyvolal, ho prý rozčiluje a nechápe ji, řekl ČTK. Podle Havla je zamýšlená knihovna "mazaná a hezká".

Vizualizace restaurace uvnitř nové Národní knihovny Foto: Repro Národní knihovny

"Je to zvláštní a možná symptomatické, že česká veřejnost, nebo alespoň její část, nebo alespoň její maloměšťácká část, mlčí k monumentům banality, jako je novostavba na Karlově náměstí... A když někdo jednou za deset let navrhne zajímavý, originální dům, tak je vzbouření na vsi," uvedl.

Včerejší přednáška v senátu sice byla určena především politikům, ti ale byli v sálu nakonec v naprosté menšině. Přišla ministryně Džamila Stehlíková a z pražského magistrátu Jan Bürgemeister nebo Jiří Dienstbier, v publiku byl i filmový režisér Jan Hřebejk. Generální ředitel Národní knihovny Vlastimil Ježek z toho byl trochu zklamán.

"Přednášku pro veřejnost jsme plánovali už v době vyhlášení výsledků soutěže, kdy jsme netušili, že projekt vyvolá takové diskuse. Nejdřív měla být v knihovně. Nakonec jsme v senátu, protože jsme chtěli umožnit politikům, aby se o projektu dozvěděli víc než jen z médií. Jak toho kdo využil, je už jeho věc," řekl Právu.

Dienstbierovi, Hřebejkovi i Stehlíkové se Kaplického návrh velmi líbí. "Praha přece není skanzen gotiky a baroka, může být příkladem nových architektonických trendů," řekla ministryně.

Reklama

Výběr článků

Načítám