Hlavní obsah

Aragorn ubalí jointa a vyrazí s Kerouakem na cestu

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Představitel Aragorna z Pána prstenů Viggo Mortensen přesedlal z fantasy na beatniky. Zahraje si v dlouho diskutované filmové verzi slavného románu Na cestě od Jacka Kerouaka.

Foto: Profimedia.cz

Viggo Mortensen (Aragorn)

Článek

Film má produkovat Francis Ford Coppola a režírovat Walter Salles, který se proslavil Motocyklovými deníky. Vedle Mortensena byla ohlášena účast Sama Rileyho, Garreta Hedlunda, Amy Adamsové a Kirsten Dunstové. Film má rozpočet asi 25 miliónů dolarů a právě se začal natáčet.

Ač Mortensenovi rozhodně nechybí charisma, byl a je obsazován hlavně do vedlejších rolí, což je i případ projektu Na cestě. Ve svých začátcích se objevil třeba v thrilleru Svědek s Harrisonem Fordem a velmi dobře byl kritikou hodnocen film Vyvrhel ze začátku devadesátých let, u nás málo známý.

K jeho filmografii patří i slavná gangsterka Carlitova cesta, ponorkový thriller Krvavý příliv a psychologická krimi Dokonalá vražda. Skutečně velkou hollywoodskou hvězdou kategorie A ale Mortensen nebyl, dokud neztvárnil Aragorna ve filmové adaptaci legendárního Pána prstenů J.R.R. Tolkiena.

Známý román Na cestě, na němž je nový film založen, je považován za literární klasiku a "bibli beatniků". Sleduje partu lidí, kteří už dávno před vlnou hippies odmítli konzumní způsob života a toulají se po Americe. Přitom poslouchají jazz, experimentují s drogami a alkoholem a diskutují o filozofii.

Reklama

Výběr článků

Načítám