Hlavní obsah

Apple chystá vstup Beatles na internetový trh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Písně nejslavnější rockové skupiny The Beatles se po letech odmítavého postoje jejich vydavatele dočkají vstupu na prudce rostoucí internetový trh hudby. Chystané uvedení Beatles na elektronický trh naznačil obchodní ředitel firmy Apple Corps, která vydává písně Beatles, v rámci soudního sporu mezi touto firmou a počítačovou společností Apple Computer o ochrannou známku a logo.

Článek

Beatles jsou jedni z mála slavných jmen, která dosud prodej své hudby po internetu odmítala. Zatímco však prodej hudby na klasických nosičích upadá, tržby internetového prodeje se loni ztrojnásobily na 1,1 miliardy dolarů. Bývalý cestovní manažer a nyní ředitel Apple Corps Neil Aspinall v písemném svědectví pro londýnský soud uvedl, že firma převádí do digitální podoby celý katalog písní Beatles a tím se připraví na vstup na internetový trh.

"Myslím, že by bylo chybou nabízet stahování starých nahrávek, když připravuji nahrávky nové," uvedl Aspinall podle agentury Reuters. Mluvčí Apple Corps potvrdil, že firma digitální katalog písní Beatles skutečně připravuje a hodlá ho nabízet přes elektronické hudební služby. Žádný pevný termín však pro tento krok nemá, dodal.

Apple Corps, vlastněná bývalými členy Beatles, popřípadě jejich dědici, zažalovala počítačový Apple z porušení dohody z roku 1991. Počítačová firma se tehdy zavázala, že nebude vstupovat na trh s hudbou, nyní však nabízí na internetovém trhu nahrávky prostřednictvím svého populárního servisu iTunes. Hlavní líčení ve sporu mezi oběma firmami v Londýně skončilo po více než týdnu 6. dubna. Soudce by měl vyhlásit rozsudek po Velikonocích. 

Reklama

Související témata:

Související články

McCartney od Jacksona práva nekoupí

Bývalý člen skupiny Beatles Paul McCartney nekoupí od zpěváka Michaela Jacksona autorská práva na katalog písniček skupiny Beatles.

Výběr článků

Načítám