Hlavní obsah

Anonym nahlásil na CzechTek v Boněnově bombu

BONĚNOV

Kolem třetí hodiny odpoledne ohlásil v pátek na linku 158 neznámý muž bombu v areálu připravované technoparty CzechTek v lesích u Boněnova na Tachovsku. Zhruba 30 policistů se speciálně cvičeným psem prohledalo 200 stanů a 30 hudebních scén. Nálož nalezena nebyla.

Foto: archiv pořadatele

z bitvy minulý rok

Článek

"Je to celé nesmyslné, neví jak nám akci znepříjemnit, ale klidně ať si všechno prohlédnou," řekla ČTK Nizozemka Babette, která sem se svými 20 kolegy přijela připravit největší hudební scénu.

K žádným kolizím zatím nedochází, účastníci technoparty, kteří jsou z 90 procent ze zahraniční, většinou pouze nechápou, co policisté hledají.

Zdrcený pronajímatel

V Boněnově se koná  11. ročník festivalu taneční hudby CzechTek. Uvádějí to internetové stránky akce s tím, že místo leží na silnici 198 mezi Teplou a Planou.

Do Boněnova se podle mluvčí západočeské policie Jolany Číhové od rána sjíždějí stovky aut. Nájemce pozemku podal trestní oznámení.

Na místě se začíná stavět aparatura. Je tam podle informací policie asi 700 aut a kolem pěti tisíc lidí.

Party se chystá asi na 25hektarovém pozemku. Pozemek patří pozemkovému fondu. Soukromý zemědělec, který má louku od fondu pronajatou, nedal organizátorům povolení. Ještě dopoledne na ně proto podal trestní oznámení.

Dopravní kolaps

Podle místostarostky Chodové Plané, kam Boněnov patří, radnice o pořádání akce na soukromém pozemku předem nevěděla a dozvěděla se to až, když se na místo začali sjíždět účastníci.

"Začínají tam být ucpané silnice; lesník, který se vracel z lesa, musel kolonu aut objíždět po louce, protože silnice byla plná," řekla místostarostka Jana Batrlová.

Starostka Kopidlna na Jičínsku Hana Slavíková, která má zkušenosti s loňským CzechTekem, vzkazuje představitelům Chodové Plané, pod kterou spadá Boněnov na Tachovsku, aby co nejdříve začali úzce spolupracovat s policií a hygieniky.

"To jsou v tuto chvíli jediné orgány, které jim mohou pomoci," řekla starostka. Obec by měla ve spolupráci s hygieniky zajistit co nejdříve měření hluku, zda nepřekračuje normy.

Undergroundová akce láká

Na CzechTek, který se pořádá bez povolení, se v posledních letech sjížděly desetitisíce fanoušků techna, jen loni jich bylo 40 tisíc.

CzechTek svým pojetím navazuje na britské a francouzské undergroundové nekomerční taneční party, jež jsou nejvýraznějším představitelem subkultury posledních dvaceti let.

Osou freetek parties, kam je volný vstup, jsou soundsystémy, tedy kočující volné komuny DJů, kteří společně vlastní autobus se zvukovou aparaturou. Problémem akce je porušování hygieneckých norem, zejména velký hluk.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám