Hlavní obsah

ANKETA: Udělte Anděla své skupině roku

Novinky, Stanislav Dvořák

Již 8. března budou rozdány české hudební ceny Anděl. Čtenáři Novinek mohou udělit své vlastí Anděly v sérii anket, které budou probíhat celý týden. V prvním díle volíme skupinu roku.

Foto: Matěj Třasák/Rap.cz

Skupina J.A.R.

Článek

Letos byli nominováni funkoví pionýři J.A.R., kteří působí na scéně víc než dvě desítky let a loni vydali album Dlouhohrající děcka. Soupeřit budou s dalšími českými klasiky Tata Bojs, jejichž poslední počin se jmenuje Ležatá osmička, a s Mandrage (album Moje krevní skupina).

Hudební ceny se u nás začaly udělovat v roce 1991. Tehdy ještě federální a oficiální název zněl Výroční československé hudební ceny. Úplně prvními nositeli tohoto ocenění a celkovými králi prvního ročníku se stali členové dnes již neexistující skupiny Lucie. Zpěvačkou roku 1991 byla Bára Basiková a zpěvákem roku se poprvé a naposledy stal Slovák Pavol Habera. Další ročníky už byly jen české.

V letech 1992-96 se cenám začalo říkat české Gramy a vítězové si odnášeli podle amerického vzoru malé gramofony. Američané si ale stěžovali, že český název porušuje copyright, a tak se od roku 1997 udělují sošky Andělů, jejichž autorem je Jaroslav Róna.

ANKETA UKONČENA

Reklama

Výběr článků

Načítám