Hlavní obsah

Aneta Langerová mezi prostým lidem

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Křest nové desky zpěvačky Anety Langerové uvedl v poslední srpnový večer na Bruselské cestě na pražském Výstavišti do reálného života královnu předprázdninového fenoménu, televizní soutěže Česko hledá SuperStar.

Foto: Jana Vančatová

Velkoformátový obraz Aloise Kasimira zvoucí na Deutschböhmische Ausstellung 1906 v Liberci naleznete v Oblastni galerii Liberec na výstavě 1906

Článek

Sedmnáctiletá studentka z Říčan si den před návratem do školních lavic před čtyřmi tisíci diváky vyzkoušela, jak budou reagovat na skladby, které předtím neposvětil jiný zpěvák a neudělal z nich evergreen. Uspěla tak napůl.

Písnička jako slib

Krátce po šesté dochází v obrovském stanu obehnaném bezpečnostními plůtky k tradičnímu rituálu. Autogramy rozdává nejen Aneta, ale i její přátelé ze soutěže Martina Balogová a Petr Poláček. Langerová si je pozvala, aby ji na pódiu podpořili. Martiny si váží jako zpěvačky, Petra ctí jako rockera. Jsou na jedné lodi.

Krátce před půl sedmou je konec. Podle šéfa ochranky, která se od Anety nehne ani na krok, podepsala přesně sto karet se svým obličejem. "Kdyby se podepisovala sama, tak za těch dvacet minut podepíše karet tři sta. Jenže jak je těch lidí víc, zdržuje to," dodává.

Nejvíc to mrzí čtrnáctiletého Jirku Punčocháře z pražského Smíchova. Na Anetině autogramiádě je už potřetí. Podpis si ale dosud nikdy neodnesl. "Nedostalo se na mě, příště už na to kašlu," prsí se a vkládá cigaretu do úst. Jenže z třesoucích se prstů lze vyčíst, že mít její podpis je teď jeho životní úkol. Příště půjde zase. "Já se do ní zamiloval," přiznává a slastně natáhne kouř do plic.

Aneta je mezitím odvedena postranními stezičkami do zákulisí za obrovským pódiem, na kterém bude za pár minut polévat šampusem svůj debut Spousta andělů. Po chvilce oddechu mizí v přistaveném karavanu maskérů a vyleze až pět minut před dvacátou, tedy těsně před koncertem. Namaskovaná. Kdo ví, jak teď opravdu vypadá?

V improvizovaném baru zatím posedává Michal Hrůza, zpěvák a kytarista pardubických Ready Kirken. Budou vystupovat také, jsou s Anetou přátelé. Na stole před ním leží její album, první opravdový exemplář, který je na akci k vidění. Spokojeně na ně hledí. Poslední písnička Voda živá je od něho.

"Viděl jsem jeden díl soutěže Česko hledá SuperStar a slyšel jsem v něm Anetu. Bylo to v době, kdy měla postoupit mezi poslední desítku. Řekl jsem si, že jestli nepostoupí, už se na tu soutěž nikdy nepodívám. K mému překvapení to ale vyšlo. SuperStar jsem sledoval až do konce," vzpomíná.

"Pak jsem se s Anetou náhodou sešel na křtu naší desky. V pokoncertním opojení jsem jí řekl, že se mi moc líbí jak zpívá, že je sympatická a že kdyby potřebovala, klidně bych pro ni napsal píseň. Díky náhodě jsem byl nakonec osloven, abych to udělal. Považoval jsem za povinnost slib dodržet. Napsal jsem Vodu živou a mám radost, že si ji Aneta vybrala."

Čtyři nové skladby

Zatímco se pod pódiem tlačí první, vesměs velmi mladí diváci, aby byli své hvězdičce na dosah, s přibývajícím časem je v zákulisí cítit nervozita. Martina Balogová se horlivě schovává před vším, co jenom trochu připomíná novináře či fotografa, a Petr Poláček opouští své přátele a jde se před vystoupením protáhnout.

"Aneta ukázala, že je duší rockerka. Jsem rád, že se tu sešly známé kapely a ona bude schopná se mezi nima prosadit. Diváci potřebujou vidět opravdového člověka, a ona taková je. Věřím, že se dostane daleko," drží jí palce.

Také on je ale v plném zápřahu. Jeho nová skupina Invaze na pódiu za pár minut představí vlastní skladbu, tedy žádnou předělávku od oblíbence Bon Joviho. Za pár týdnů by ráda vyslala do rádií první singl a pak dala lidem desku. Nabídky k jejímu vydání prý má.

Kousek vedle přešlapovali mladíci z Anetiny nové doprovodné kapely. Původně jenom pro tento koncert, ale dostali prý už nabídku k dalšímu. Hrát budou čtyři nové písničky. S Langerovou měli jen jednu zkoušku, pak až generálky na místě. Podklady k jedné skladbě dostal bubeník Miloš Meier, jinak obdivovaný v sestavě BSP? a Poláčkově Invazi, až v den koncertu.

S Martinou Balogovou, kterou v jedné skladbě rovněž doprovodí, nezkoušeli vůbec. Poprvé ji viděli až na Výstavišti.

Křest

Přesně ve dvacet hodin koncert začíná. Langerová vyskakuje z maskérny, prohodí pár slov na kameru televize, která jí tuhle šanci dala, a hurá na pódium. "Dámy a pánové, přichází Aneta Langerová," ozve se a ona s úsměvem na rtech vyskočí po osmi schůdcích a vypouští superstarovské "Ahój. Tak jdeme na to?" Trochu brzy. Kapela se ještě šteluje, tak chvíli čeká a diváci jí dávají v reálu ochutnat, jak funguje necvičené publikum.

Během televizních přenosů z finálových kol SuperStar mělo to tehdejší přesné instrukce, jak se chovat. Krotitel z Novy to s ním nacvičoval hodinu před přenosem. S těmi na Výstavišti nikdo necvičil nic. Přišli za dvě stovky, které vysolili za vstupenku.

"Tak teď se nachystá další kapela. A já tady stojím jak tvrdý y," utrousí Langerová v další pauze, aby řeč nestála, a docela jí přichází vhod, když jí přijde na pomoc Ondřej Brzobohatý a po něm i Laďka Nergešová, moderátoři televizní SuperStar.

Milan Herman z vydavatelské společnosti BMG pod těmi osmi schůdky na pódium svírá v kapse své bundy nerozpečetěný exemplář nové Anetiny desky. Prý proto, aby bylo co křtít.

"Řekl bych, že se nám podařilo udělat nadprůměrnou desku. Je na ní skvělá muzika, nějakým záhadným způsobem se nám povedlo sehnat výborné texty a skvělého producenta Ivana Krále," věřil si.

Opravdu zvláštní věc. Dobrých textů se v české hudbě nedostává už hezkých pár let.

Ivan Král ale na křtu není. Proslýchá se, že dal přednost nějakému mejdanu s Tonym Iommim, kytaristou legendárních Black Sabbath.

Langerová zatím na pódiu zpívá s Petrem Poláčkem v duetu Oh, Darling od Beatles, pak i s Divokým Billem v Malování a se Třemi sestrami v Konci Bula Máchy. Pěkné písničky. Mladí diváci to vědí.

Na povědomé kousky reagují skočněji a z pohody je vyvede až soutěž o mobilní telefony, které mezi ně hodili z pódia. Na dvou místech, kam přístroje dopadly, se servali jako koně.

"Na té desce se mi dělalo výborně," raduje se Langerová. Co jiného má říct? Že se deska vůbec nepovedla? Lhát se nemá. "Práce na písních mě fascinovala, no a pak přišel Ivan Král a dal tomu šťávu."

"Písničku Konec Bula Máchy jsme s Anetou vůbec nezkoušeli. Až před koncertem na zvukovce. Ona se ji naučila z cédéčka," přiznal Lou Fanánek Hagen ze Tří sester.

"Podle mě může dosáhnout obrovského úspěchu, ale bude záležet na tom, do jaké škrabošky to zabalí," pouští se ještě do úvah, ale nestačí je dokončit, neboť k němu přibíhá produkční a žene ho i s jeho odhalenou černou protézou na pódium. Má být jedním z kmotrů alba.

"Přeju ti hodně štěstí a zdraví. A hlavně zůstaň pořád stejná," šeptá do mikrofonu Martina Balogová, která se při křtu na pódiu objektivům fotoaparatů ne a ne schovat, což ji zjevně znervózňuje. Jakmile za chvíli sleze, zdrhá do svého karavanu - improvizované šatny.

Aneta pak bere do rukou šampusem smáčený vzorek desky (možná ten z Hermanovy kapsy) a trochu pohnutým hlasem divákům vzkazuje: "Přeju si, aby se vám to zalíbilo."

Druhý den šla po dlouhé době zase do školy. Stovky dětí jásající pod pódiem také.

Anděl Aneta sestoupil mezi prostý lid. Prodejce jejího prvního alba prodal během večera sedm set kousků.

TV Nova vysílá v neděli 5. září ve 20 hodin záznam z koncertu nazvaný Aneta Langerová - první show

Reklama

Výběr článků

Načítám