Hlavní obsah

Americká skupina The White Stripes a stovky dobrých inspirací

Právo, Jaroslav Špulák

Americká skupina The White Stripes, konkrétně Jack a Meg Whiteovi, je zpět. Po předešlém albu Get Behind Me Satan (2005) ohlásila pauzu. Jack nahrál poměrně neúspěšné dílko s formací The Racounters, ale na další aktivity to naštěstí nebylo.

Článek

Na světě je novinka Icky Thump, z níž je patrné, že se dvojice z Detroitu zamilovala do Velké Británie. Na svých nových internetových stránkách má obrázky Londýna, název kolekce je odvozen od regionálního výrazu Ecky-Thump, který se používá v britském hrabství Lancashire, když chce domorodec zdůraznit své kořeny. Fotky na obalu desky jsou rovněž v britském duchu a při poslechu písní jsou slyšet skotské dudy.

Kapela je na světě deset let. Leckoho to může zaskočit, vždyť se ve větší míře prosadila až v roce 2003 s albem Elephant. Od té doby ale patří k nejvýraznějším zjevům rockové současnosti. Přestože výrazně čerpá z hudby šedesátých a sedmdesátých let, určuje směr moderny. Paradox, který vypovídá o inspirační bídě současnosti.

Osobitě a na hraně

The White Stripes stojí mimo ni. Přestože se na novince pohybují mezi autoplagiátorstvím a "vykrádáním" jiných, dělají to osobitě.

Písničku You Don't Know What Love Is (You Just Do As You're Told) jako by napsal pro svou nejlepší desku Tom Petty, ve skladbě 300 MPH Torrential Outpour Blues se nechali ovlažit popovou sladkostí kapely Moloko, latinsko-americké rytmy zase opanovaly píseň Conquest. Bone Broke zní jako nahrávka nějaké staré hardrockové kapely ze zkušebny (třeba Black Sabbath), Prickly Thorn, But Sweetly Worn je inspirována keltskou a skotskou hudbou a mohli bychom pokračovat.

Od šesté desky The White Stripes nikdo nečekal hudební revoluci. Měla přinést dobře vymyšlené, zahrané, vtipné a poutavé písničky, ke kterým bude radost se vracet. Přesně to se dvojici podařilo. Navíc v tak dobrém rozmaru, že její písně jistě uvítají i milovníci tradičního blues, kteří pro svou ortodoxnost netuší, komu by ještě vynadali. The White Stripes jim vyrazili vulgarismy z úst.

The White Stripes: Icky Thump

XL Recordings, 47:42

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám