Hlavní obsah

Americká škola zakázala Harryho Pottera, konzultovala to s exorcisty

Novinky, Stanislav Dvořák

Katolická škola v americkém Nashvillu zakázala knížky s Harrym Potterem. Podle školy by mohly sloužit k vyvolání zlých duchů. Informovala o tom řada světových médií.

Foto: Warner Bros

Harry Potter (herec Daniel Radcliffe)

Článek

Reverend Dan Reehil z katolické školy Svatého Edwarda se obával kacířství mezi žáky, proto konzultoval problém s exorcisty. Došli k závěru, že knížky s čarodějem Harrym Potterem musí odstranit z knihovny, a také tak učinili.

„Ty knihy ukazují kouzlení jako dobré i špatné, což není pravda, je to vlastně chytrý podvod. Kletby a kouzla používané v těch knihách jsou skutečné. Když to čte nějaký člověk, riskuje, že vyvolá zlé duchy,“ míní reverend.

Není to poprvé, co se čaroděj Harry dostal do problémů. Během hlavní vlny popularity jeho příběhů se objevilo mnoho obvinění z čarodějnictví a satanismu, ale v poslední době už odeznívala.

Odstranění knížek z katolické školy v Nashvillu se nesetkalo s nadšením místních. Někteří rodiče sepsali dopis, ve kterém vyjádřili obavy, zda je místní reverend schopen kriticky vyhodnotit fakta. Inspektorka pro školy v tamní katolické diecézi Rebecca Hammelová přiznala, že Reehil asi jednal „z přehnané opatrnosti“.

Polští kněží se s tím nepářou

Knihy o Harrym Potterovi nebo teenagerskou upíří ságu Stmívání v dubnu pálili na hranici kněží a ministranti v polském Gdaňsku. K nim přihodili ještě indické či japonské náboženské sošky a pálením se pochlubili na stránkách katolické nadace s názvem SMS z nebe.

„Sochy jejich bohů spálíš a nebudeš toužit po stříbře a zlatě, které je na nich,“ zacitovala organizace ze Starého zákona.

„Jde o literaturu a talismany, které jsou v rozporu se slovem Božím, a proto je třeba je zavrhnout,“ vysvětlil exorcista Jan Kucharski serveru Onet.pl.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související články

Před 20 lety vyšel první Harry Potter

V devadesátých letech si chudá nezaměstnaná učitelka J.K. Rowlingová, trpící depresemi, vymyslela postavu čaroděje Harryho Pottera. Prvních pár stránek dala...

Výběr článků

Načítám