Hlavní obsah

Americká komedie, která je mnohem méně trapná, než jste čekali

Novinky, Stanislav Dvořák

Těžko si lze představit otřepanější námět na americkou romantickou komedii, než  je těhotenství a s tím související zmatky. A přesto je film Zbouchnutá dobrý. Jak je to možné?

Článek

Zbouchnutá je v podstatě mainstreamový (chcete-li "komerční") film. Přesto je chytře udělaný a o životě vypovídá více než kdejaká experimentální volovina z filmových festivalů.

Zápletka je prostá. Ambiciózní televizní reportérka Alison Scottová se opije a vyspí s největším flákačem z okolí, neustále zkouřeným a přitloustlým Kanaďanem Benem. Jako na potvoru zrovna s ním otěhotní a následují dvě hodiny neskutečné legrace.

Dialogy jsou fantasticky vybroušené. Komedii se podařilo spojit téměř nespojitelné - dřevorubecké fóry jako vystřižené z Kevina Smithe jsou implantovány do neurotické allenovské atmosféry. Nechybí řada sarkastických mouder o manželství a sexu a jako celek to funguje, přestože film má dvě hodiny.

Narážky na Hollywood i rockery

Po první hodině trápení bránice už se divák směje prakticky všemu - kouzelná je Číňanka pod vlivem marihuany, která se hlavní hrdince směje, že je těhotná, nebo vyhazovač na diskotéce, kterého práce vůbec nebaví, a dojemně se omlouvá pohledné "třicítce", kterou nepustil dovnitř (Máš fakt hezkou prdelku, ale jsi stará a tvoje kámoška je těhotná). K sérii výborných narážek na Total Recall, Roberta DeNira nebo bluesrockovou kapelu Black Crowes není třeba nic dodávat.

Režisér Judd Apatow měl velké štěstí už při výběru ústřední dvojice (Katherine Heigl a Seth Rogen). Hlavní hrdince Alison uvěříte hysterické těhotenské výstupy i následné usmiřovačky a Rogen je jako zhulený pohodář s partou sprostých a natvrdlých kámošů za zády snad ještě přesnější. Na tenhle film můžete jít i v depresi a odejdete rozjařeni.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám