Hlavní obsah

American Music Awards v režii Chrise Browna a Rihanny

Právo, ČTK, jaš

Americkou cenu American Music Award pro nejlepšího zpěváka roku převzal v noci na pondělí devatenáctiletý Chris Brown. V losangeleské Nokia Hall byl vyhlášen i zpěvákem v kategoriích pop nebo rock a soul a rhythm and blues. Ve své diskografii má zatím dvě dobře přijatá alba a příští rok vyjde nové.

Foto: Právo

Rihanna je nejlepší americkou pop-rockovou i soulovou zpěvačkou.

Článek

„Dal bych to Coldplay. Nemám slov,“ řekl Brown při přebírání ceny, o níž podruhé v šestatřicetileté historii rozhodovala veřejnost pomocí on-line hlasování.

Nejlepší americkou pop-rockovou i soulovou zpěvačkou se stala dvacetiletá Rihanna, poprockovou skupinou Daughtry. Alicia Keysová získala za své album As I Am dvě ceny – za nejlepší popovou nebo rockovou desku i za album v žánrech soul a rhythm and blues.

Rapper Kanye West získal první ocenění

Poprvé získal cenu i rapper Kanye West. Jeho CD Graduation vyhrálo jako nejlepší rapové nebo hiphopové album.

„Rád bych poděkoval každému, kdo přijal to, že se snažím prolomit nové hranice v hudbě. Naší odpovědností jako muzikantů je pohánět se navzájem. Budeme novými Beatles, novým Jimim Hendrixem. Já chci být Elvisem,“ řekl West ve svém poděkování. Vyhrál i v kategorii nejlepší rapový nebo hiphopový zpěvák.

Ceny za country, hiphop, rock a latinskoamerickou hudbu

V country zabodovali Brad Paisley, Taylor Swiftová a skupina Rascal Flatts. Za country album Carnival Ride byla oceněna vítězka soutěže American Idol 2005 Carrie Underwoodová.

Cenu pro hiphopovou kapelu dostali Three 6 Mafia, nejoblíbenějším umělcem mezi dospělými se stala Jordin Sparksová. V kategorii alternativní rock vyhrála skupina Linkin Park, nejlepším hudebníkem v latinskoamerickém oboru byl vyhlášen Enrique Iglesias a za největší inspiraci cenu převzala skupina Third Day.

Jako nejlepší soundtrack posluchači vybrali hudbu k filmu Alvin a Chipmunkové. Čestné ocenění American Music Award připadlo třiapadesátileté britské zpěvačce Annie Lennoxové.

Reklama

Související témata:

Související články

Nohavica je hostem na nové desce hiphoperů

Písničkář Jaromír Nohavica je jedním z hostů českých a slovenských hiphoperů na albu 20ERS, které vychází v těchto dnech. Dvojalbum, jehož jedna část patří...

Výběr článků

Načítám