Hlavní obsah

Amatérský divadelní festival Jiráskův Hronov o víkendu oslaví 79 let trvání

– Hronov
Právo, Radmila Hrdinová

Málokterý festival nejen u nás, ale i ve světě se může pochlubit historií, která trvá už bezmála osmdesát let. Vrcholná mezidruhová přehlídka amatérského divadla Jiráskův Hronov to štěstí má. Od prvního ročníku, který se uskutečnil v roce 1931, rok po Jiráskově smrti (narodil se 1851 právě v Hronově), se koná nepřetržitě.

Článek

V pátek 31. července večer startuje 79. ročník amatérského divadelního festivalu Jiráskův Hronov.

Jiráskův Hronov je nesoutěžní přehlídkou. Největší poctou je už to, že se soubor na Hronov probojuje, respektive získá nominaci na některé z klíčových celostátních přehlídek.

Je otevřený všem divadelním druhům, žánrům, nejrůznějším inscenačním postupům, stylům a poetikám. Týdenní program je tedy velmi pestrou nabídkou jak pro odborníky, tak i pro laické milovníky divadla všech generací.

Představí se tři desítky souborů

Letos se v hlavním programu představí na tři desítky souborů z domova i ze zahraničí. A bude to opět velmi pestrá paleta – od Maryši bratří Mrštíků přes Kafkovu Zprávu pro jednu akademii, Pana Polštáře Martina McDounagha, pohádky, loutky, pantomimu a taneční představení až k barokní opeře Andromache v podání souboru Geisslers Hofcomoedianten Kuks.

Již v pátek večer je na programu Čechovův Strýček Váňa v podání Náchodské divadelní scény, herecky velmi pozoruhodně naplněná inscenace v režii Miroslava Houšťka, a dále Sen noci svatojánské ve volném podání absolventů semináře DRH v adaptaci a režii Majky Kotisové. Zahraniční hosty přivítá Hronov tradičně ze Slovenska – soubor DISK z Trnavy uvede hru Blaho Uhlára Výhľad a Divadlo Commedie z Popradu populární Zelňačku René Falleta.

Zajímavý jistě bude pohled na Kafkovu Zprávu pro jednu akademii optikou Theatre Universitaire Royal de Liege z Belgie i Kouzelná jablka Divadla A. Gondarčuka z ruského Omsku. Zájem veřejnosti o vstupenky je velký, většina představení je již nyní vyprodána.

Reklama

Výběr článků

Načítám