Hlavní obsah

Altman: po nominacích za MASH a Prostřihy konečně Oscar

Novinky, Stanislav Dvořák

Slavný americký režisér Robert Altman, který má za sebou desítky filmů a seriálů včetně MASHe či Prostřihů a Gosford Parku, dostane konečně Oscara. Akademie mu ho chce dát za celoživotní přínos filmovému umění.

Článek

Robert Altman dostane čestnou cenu za "kariéru, během které opakovaně inovoval uměleckou formu a inspiroval filmaře i publikum." Režisér měl zatím na Oscary docela smůlu. Dostal řadu nominací např. za MASH, Nashville, Prostřihy či Gosford Park, ale sošku si nakonec nikdy domů neodnesl. 

Altman se narodil v americkém Kansas City a filmařskému řemeslu se vyučil na dokumentárních a vzdělávacích filmech. Jeho první hraný celovečerní film byli Delikventi z roku 1957.

Po něm se přesunul do Hollywoodu a rozjel kariéru ve velkém stylu. Nejdříve režíroval epizody seriálu Bonanza a Alfred Hitchcock uvádí a roku 1969 přišel největší přelom - MASH. Tento svým způsobem geniální seriál z prostředí vojenské nemocnice, který je dobře znám i českým divákům, mu otevřel dveře k velkým projektům.

Nezapomenutelný byl např. jeho film Prostřihy, který je krutě nezúčastněným pohledem do chování tzv. průměrných Američanů a jejich podivných morálních postojů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám