Hlavní obsah

Alternativní Brno nám bylo nejbližší, tvrdí organizátor festivalu TrutnOff

Právo, Vladislav Prouza

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Festival TrutnOff, přezdívaný též Český Woodstock, vytěsněný z Trutnovska, zřejmě podle organizátora Martina Věcheta čeká návrat do domovského regionu. Kolébkou volnomyšlenkářských festivalů se začátkem osmdesátých let minulého století stala jižní Morava, kde by mohl trutnovský festival od příštího srpna pokračovat.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Účastníci jednoho z trutnovských Woodstocků

Článek

Festival TrutnOff ukončený po 32 letech v roce 2016 v Trutnově, který podle tamního starosty Ivana Adamce (ODS) z domovského města nikdo nevyháněl, hodlá zapustit kořeny v Brně. Rozhodnout o budoucnosti nejstarší multižánrové akce Česka mají 21. srpna brněnští radní.

„Piráti z Brna to mají jako prioritu s tím, že podporují přesun TrutnOff do Brna, když ho v Trutnově nechtějí. Vybírali jsme z mnoha nabídek. Brno bylo nejvhodnější,“ tvrdí Martin Věchet, duchovní otec nejvěrnější české obdoby legendárního festivalu hudby a míru uskutečněného před půl stoletím v okolí Bethelu v americkém státě New York, kam se květinové děti uchýlily po protestech obyvatel městečka Woodstock.

Čtrnáctihektarový pozemek 

Brno na skoro čtrnáctihektarovém pozemku počítá se sportovně-rekreačním areálem využitelným při troše dobré vůle v létě pro festivaly.

„Trutnov jsme museli opustit kvůli 8 hektarům pozemků, které nezbytně potřebujeme. Nebyla jistota, že pozemky určené radnicí k zástavbě budeme moci nadále využívat. Najít na Trutnovsku jiné zázemí nebylo možné. Brno, na rozdíl od Trutnova, hledá cestu, jak festival uskutečnit,“ přiblížil Věchet, jenž vidí na Brněnsku pro Woodstock šanci se znovu naplno nadechnout.

„Další, v pořadí 33. ročník by mohl proběhnout koncem příštího srpna. Název festivalu oznámíme, jakmile bude jeho brněnské pokračovaní potvrzeno. Změní se pouze místo, nikoliv duch, ten je přenositelný,“ míní Věchet.

Vytipované místo na břehu řeky Svratky u bývalé střelnice v Pisárkách českému woodstockáři učarovalo nezaměnitelným geniem loci.

„Obloukem se vracíme k moravským kořenům československých open air festivalů, kde jsem mj. prvně viděl Pražský výběr. Brno bylo vždycky jiné, alternativní a naší myšlence blízké. Účastníky festivalu v Žabčicích u Brna tehdejší Veřejná bezpečnost doslova zmasakrovala, shodou okolností na místě, které jsme si nyní v Brně vyhlédli,“ vzpomíná Věchet, jehož tehdejší brněnská zkušenost spolu s americkým Woodstockem inspirovala uspořádat podobnou undergroundovou akci v roce 1984 na Trutnovsku. Ta neunikla pozornosti Státní tajné bezpečnosti.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Prezident Václav Havel s chotí a Martinem Věchetem

Azyl rozprášeným woodstockářům poskytl na chalupě u Trutnova Václav Havel, jenž se později stal pravidelným návštěvníkem už svobodného Open air music, kde vedle sebe bez zášti a konfrontace koexistovaly různé hudební žánry, náboženství i politické názory.

TrutnOff se několik let snažil na Trutnovsku marně udržet. Pokus uspořádat festival v okolí Havlovy chalupy zhatil odpor radních Mladých Buků, odhodlaných hnát woodstockáře vidlemi. Woodstock nakonec našel komorní útočiště v krkonošské Malé Úpě.

Reklama

Výběr článků

Načítám