Hlavní obsah

Alšově jihočeské galerii hrozí, že přijde o obraz holandského mistra

– Hluboká nad Vltavou
Právo, Vladimír Vácha

Alšově jihočeské galerii (AJG) hrozí, že přijde o obraz Eierenkoopman (Starý muž s košem vajec, psem a kuchyňským náčiním), od holandského mistra Cornelise Jacobsze Delffa. Malbu z první poloviny 17. století galerie obraz získala počátkem roku 1996 koupí od soukromého vlastníka za 900 000 korun.

Foto: Jiří Falout, Právo

Obraz Eierenkoopman od Cornelise Jacobsze Delffa může brzy opustit sbírky AJG.

Článek

Do České republiky se dostal o rok dříve, kdy byl soukromou osobou zakoupen od aukční síně Christie´s v Amsterodamu za 7 475 nizozemských guldenů, což odpovídalo ceně přibližně 150 000 korun.

„Nákupní komise tehdy usoudila, že jde o dílo, které bude významným přínosem pro sbírku flámského-holandského malířství v AJG, a doporučila jeho zakoupení do sbírek,“ řekl Právu současný ředitel galerie Lubomír Bednář. Připustil, že on osobně by se možná na postu ředitele pokusil o ceně ještě vyjednávat, ale na druhé straně v podobných obchodech platí pravidlo nabídky a poptávky. Dílo však i on považuje za vynikající a potvrzuje, že sbírku AJG obohatilo.

Obraz původně ukradli nacisté

Nyní hrozí, že o obraz galerie přijde, neboť o jeho navrácení požádala dvojice dědiček po paní Elisabeth Hartogs-Hijman, která byla majitelkou obrazu a přišla o něj perzekucí ze strany německých národních socialistů v roce 1940, kdy byl její majetek po obsazení Nizozemska německou armádou zkonfiskován. Obraz byl následně několikrát v aukcích prodán, až skončil v roce 1996 v AJG.

„Právní zástupce dědiček Imke Gielen se na nás obrátila s výzvou na přátelské vyrovnání na základě principů Washingtonské konference z roku 1998, k níž se České republika hlásí. Ta definovala nezávazné principy, jak napomoci řešení problémů týkajících se nacisty zkonfiskovaného umění,“ uvedl Bednář. Dodal, že o průběhu jednání je podrobně informováno jak ministerstvo kultury, tak vedení Jihočeského kraje.

„Je třeba se dokumenty, k nimž se stát přihlásil, řídit, ale právě proto je rozhodnutí v rukách ministerstva,“ zdůraznil Bednář. S jeho názorem se ztotožňuje i krajský radní František Štangl (ODS).

„Samozřejmě, že je třeba postupovat vůči dědičkám nanejvýš korektně. Dovedu si v tuto chvíli představit několik variant řešení. U všech je nutné respektovat principy Washingtonské konference. První možností je, že český stát zaplatí dědičkám po dohodě hodnotu obrazu a ten zůstane na Hluboké. Druhá, že jim jej vrátí a stát Alšově jihočeské galerii poskytne adekvátní finanční částku, aby mohla za obraz získat jiný, nebo jí ze státních sbírek poskytne stejně hodnotný obraz. Samozřejmě, že je tu i třetí, že první rozbory ukáží, že obraz může zůstat v galerii bez náhrady,“ reagoval v rozhovoru s Právem na možný vývoj krajský radní. Věří, že k dohodě brzy dojde a AJG nebude poškozena, neboť se do nezáviděníhodné situace dostala ne svojí vinou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám