Hlavní obsah

Aleš Brichta pozval na svou koncertní oslavu i Evu Pilarovou

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zpěvák, hudebník a textař Aleš Brichta oslaví v pátek své šedesáté narozeniny. Na tiskové konferenci v pražském Libeňském zámku včera oznámil konání velkého koncertu v pražském Foru Karlín. Odehraje se 6. října letošního roku a připomene více než čtyřicet let Brichtovy rockové profesionální dráhy.

Foto: RedMAG

Aleš Brichta a Eva Pilarová mají narozeniny ve stejný den.

Článek

Prosadil se nejdříve jako výrazný zpěvák thrashmetalové skupiny Arakain. Z ní v devadesátých letech odešel a od té doby působí jako sólista. Na začátku devadesátých let se stal členem projektu Zemětřesení, se kterým natočil stejnojmenné album s písněmi Jiřího Schelingera a vydal se na koncertní turné. V loňském roce se kapela na scénu vrátila. Brichta je také autorem řady úspěšných písniček, které znají lidé z rádií.

„Většina mých hitů samozřejmě zazní i ve Foru Karlín i s některými vzpomínkami jak na Arakain, tak další mé projekty. Dojde na písně ze všech mých období. Hlavní kapelou bude Aleš Brichta Project, se kterým budou zpívat i moji hosté. Druhou skupinou, která zahraje, bude Hattrick,“ řekl Brichta Právu.

Ve Foru Karlín vystoupí i několik zajímavých hostů. Budou to Eva Pilarová, Petr Janda, Josef Vojtek, Kamil Střihavka, Petr Kolář, Doctor P. P., Lou Fanánek Hagen, Dan Horyna, Lucie Roubíčková a jmenovaná skupina Hattrick.

„Poprvé jsme se s Alešem setkali při nějakém pořadu v televizi. Zjistili jsme, že máme narozeniny ve stejný den, a potom jsme se předbíhali v tom, kdo tomu druhému pogratuluje první. Když jsem pak slavila padesát let na scéně, poprosila jsem ho, jestli by nepřišel na výroční koncert jako host,“ vysvětlila Právu Pilarová.

Na tiskové konferenci samozřejmě došlo i na gratulace. V pátek bude Pilarové osmdesát let a Brichtovi šedesát.

„Na Aleše jsem narazil někdy v první polovině osmdesátých let. Jeho tehdejší kapela Arakain hrála v Kongresovém sále v Praze. Úplně mě to takříkajíc odrovnalo. Vůbec jsem netušil, že se dá hrát takhle rychle a zběsile. Myslím si, že se to pak na nějaký čas podepsalo i na mé tvorbě pro Olympic. Aleš byl tehdy velmi mladý a působil na mě jako velký hudební revolucionář. Později jsme se při natáčení jejich singlu s písněmi Proč a Amadeus pro řadu Rockmapa spřátelili,“ řekl Právu Petr Janda ze skupiny Olympic.

Foto: RedMAG

Aleš Brichta (vlevo) a Dan Horyna.

„První naše muzikantské setkání bylo v dobách začátků KD Barikádníků v Praze, na začátku osmdesátých let. Kluci z Arakainu nás jako kapelu Vitacit pozvali do zkušebny a potom jsme oslavovali v pivnici U Bukvajze. Strašně jsme se tam společně opili. Potom jsme se pravidelně setkávali, i střízliví, když Aleš pracoval na kulturním oddělení Prahy 10 a já tam s ním měl kumbál, odkud jsme řídili naše fan kluby,“ zavzpomínal Dan Horyna, dnes člen skupiny Merlin.

Držitel řady cen

Brichta je nejen hudebník, ale byl v minulosti i vydavatelem sbírky sci-fi povídek Anděl posledního soudu, oceněné jako sci-fi výběr roku 2005. Je mnohonásobným vítězem ankety Černá vrána v kategorii Zpěvák roku. Se skupinou Arakain je držitelem ceny Anděl v kategorii Hard’n’heavy. V roce 2008 byl zvolen posluchači rádia Beat v kategorii Osobnost do Beatové síně slávy. Byl též vydavatelem hudebního časopisu Rockshock.

„Pokud jde o hudební období, nejraději vzpomínám na začátky, tedy na dobu mezi roky 1982 až 1985. To byly nejlepší časy. Mohli jsme si ještě dát v hospodě kafe a cigáro, když někdo prudil, vymysleli jsme na něj nějaký protitah, udělali jsme z něj blbce a byl klid, a začínali jsme s Arakainem, což bylo skvělé,“ uvedl pro Právo Brichta.

„Tehdy bylo třeba mít pro kapelu takzvaného zřizovatele. Zřizovatelem Arakainu byl TJ Sokol Čestlice. Jeho funkcionáři mě pověřili, abych se o kulturu staral sám. Stalo se, že mi na stůl přišel dopis se stížností na mou osobu. Stálo v něm třeba, že Brichta je vůl, a tak jsem ho vzal a jako člověk pověřený v oddílu kulturou jsem odepsal: Soudruh inženýr Brichta není vůl. Podepsal jsem se, přidal razítko a poslal zpět,“ vzpomněl na závěr s úsměvem Brichta.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám