Hlavní obsah

Al Gore šíří nepříjemnou pravdu o světě

Právo, Karolina Kudynová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Orkán, který se prohnal minulý týden i územím Česka, jen podtrhl závažnost změn klimatu, na který ve filmu Nepříjemná pravda (Inconvenient Truth) upozorňuje bývalý americký viceprezident Al Gore. Se svou přednáškou, zachycenou na filmovém plátně, objel už přes tisíc velkých měst po celém světě.

Článek

Jak moc se o problém zajímá také česká veřejnost, se ukázalo v pražském kině Světozor. Na pondělní projekci filmu čekali lidé téměř hodinu před zahájením promítání a na mnohé se nakonec ani nedostalo. Film je v republice jen v jediné kopii. Už tento týden poputuje z Prahy do dalších měst Česka.

Obrazy vyschlé země a požárů, tání až dvě stě metrů vysokých ledových ker, vysychání největších sladkovodních jezer, uragány, hurikány v USA, Japonsku - katastrofy jako obrazy z apokalypsy. "Jednou z účinných taktik těch mocných, kteří bagatelizují problém klimatických změn, byl i pokyn - myšlenka, že planeta je ohrožena, má být prezentována jako teorie, ne jako fakt," říká Gore.

Vědci na tento morální problém upozorňují od 60. let včetně známého britského fyzika a autora popularizační knihy Stručná historie času Stevena Hawkinga. Někteří byli za nepříjemné pravdy, které zjistili, perzekuováni. "Nyní vstupujeme do období důsledků a zúčtování, které tu zanechaly předchozí generace," říká Gore ve filmu s tím, že bychom se měli zabývat i jinými problémy, než je terorismus.

Globální změna podnebí je hrozba daleko větší. Podle Gora je také mylná představa, že musíme volit mezi ekologií a ekonomikou. "Když zničíme planetu, pak už nebude kde dělat obchod. Stačí se začít chovat úsporně." Film se bude promítat do konce února ještě v dalších českých a moravských městech. Dnes je v Českých Budějovicích, zítra v pražském kině Atlas, o víkendu v Opavě a poté dva dny v Třinci. Projekce se uskuteční ještě ve Zbirohu, Litoměřicích, Hlinsku, Znojmu, Světlé nad Sázavou, Kutné hoře, Velešíně, Boskovicích, Sušici, Lípě, Duchcově, Nové Pace a Sokolově. Šíří se i zdarma po internetu. Více na www.climatecrisis.net.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám