Hlavní obsah

Afro večer se skupinami Čankišou, Pragasón a Paparingapatam

Novinky, Stanislav Dvořák

V pražské Retro Music Hall se ve čtvrtek koná trojkoncert skupin, které různým způsobem čerpají z africké hudební tradice a spojují ji s rockem nebo kubánskou, indonéskou a arabskou hudbou.

Článek

Směsici mnoha etnických vlivů představují známí Čankišou. Sedmičlenná kapela pod vedením zpěváka Karla Heřmana už projela kus světa od ostrova Réunion v Indickém oceánu až po Pakistán. Čankišou založili původem bigbeatoví muzikanti v roce 1999. Za pomoci nejrůznějších nástrojů z celého světa se vrhli do pro ně naprosto nových vod world music.

Letos vydali novinku Lé La, na níž dostala elektrická kytara o něco větší prostor, než bylo zvykem. Skladby získaly démonický drive, který podporuje celkovou hypnotickou náladu, nutí k tanci a celkově podporuje ještě temnější a záhadnější zvuk Čankišou, jež připomíná zlověstnost Black Sabbath spojenou s východním zpěvem.

Taneční Pragasón hrají kubánskou hudbu z první poloviny 20. století, latino-jazzové standardy, bolero, mambo. Skupinu založil v roce 2000 kubánský zpěvák a tanečník Jorge concepción. Paparingapatam je seskupení pěti perkusionistů, kteří vycházejí ze západoafrické tradice a přijímají i latinoamerickou a indonéskou hudbu.

Koncerty začínají v 19:00 v klubu Retro Music Hall (Francouzská 4, Praha 2).

Reklama

Výběr článků

Načítám